Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

Η αδιανόητη... φύση της Φύσης
Η απόλαυση της ανακάλυψης

Μία καταπληκτική συνέντευξη, του εξαίρετου φυσικού Ρίτσαρντ Φέινμαν, ντυμένη με όμορφη μουσική και υπέροχες εικόνες, χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες (βίντεο).
  
Ρίτσαρντ Φέινμαν, 1918-1988 (Richard Feynman)


 Ο Richard Feynman γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1918. Από πολύ μικρή ηλικία τον συνέπαιρναν η επιστήμη και τα παζλ. Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να αγοράζει παλιά ραδιόφωνα τα οποία χρησιμοποιούσε στο ‘προσωπικό του εργαστήριο’, μια συλλογή από ηλεκτρικά εξαρτήματα, και στην ηλικία των 12 έφτιαχνε ήδη τα ραδιόφωνα της γειτονιάς. Ο Φέημαν ανακάλυπτε ξανά σχεδόν τα πάντα που μελετούσε.


Στο σχολείο, αντί να μαθαίνει τριγωνομετρία από το βιβλίο, ξαναανακάλυπτε όλους τους τύπους μόνος του. Στις καλοκαιρινές δουλειές που έκανε για χαρτζιλίκι, ανακάλυπτε τρόπους να κουβαλά όσο πιο πολλά πιάτα μπορούσε ή να κόβει αρκετά φασόλια με μια κίνηση.

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Princeton όπου και πήρε το διδακτορικό του στην φυσική το 1942. Η πρώτη του διάλεξη στο Princeton ήταν τόσο ενδιαφέρουσα ώστε μέσα στο κοινό υπήρχαν οι Einstein, Pauli και von Neumann.


Αυτή τη χρονιά παντρεύεται την παιδική του αγάπη, την Arlene Greenhaum, η οποία μετά από 3 χρόνια πεθαίνει. Αργότερα κάνει ένα δεύτερο γάμο ο οποίος σύντομα διαλύεται. Το 1960 παντρεύεται για τρίτη φορά με την Gweneth Howarth με την οποία κάνει ένα γιο και υιοθετούν μια κόρη.


Αφού τελείωσε το διδακτορικό του, πήγε στο πανεπιστήμιο Cornell το 1945, σαν καθηγητής στη Θεωρητική Φυσική. Εκεί γνώρισε τον Hans Bethe και αναμείχθηκε με το σχέδιο Μανχάταν για την δημιουργία της πρώτης ατομικής βόμβας.


Στις εγκαταστάσεις του Los Alamos είναι που αποκτά ένα «χόμπι». Για να αποδείξει στους υπευθύνους ασφάλειας ότι τα μέτρα που έχουν δεν είναι επαρκή, μαθαίνει να ανοίγει με μεγάλη επιτυχία, τα χρηματοκιβώτια στα οποία φυλασσόταν τα σχέδια της ατομικής βόμβας.


Μετά τον πόλεμο δέχεται μια πρόσκληση από το πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro. Αργότερα το 1950, γυρίζει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, αλλά έχει αγαπήσει τόσο την Βραζιλία που θέτει σαν όρο να μπορεί να την επισκέπτεται. Έτσι δεν επιστρέφει στο Caltech ( California Institute of Technology ) πριν από το 1951.


Επιστρέφοντας στο Caltech, ο Feynman στρέφει την προσοχή του στην κβαντική ηλεκτροδυναμική και αναπτύσσει με επιτυχία τους κανόνες στους οποίους όλες οι θεωρίες κβαντικών πεδίων πρέπει να υπακούν. Στην συνέχεια ανακάλυψε τον τρόπο να ομαλοποιήσει την θεωρία της κβαντική ηλεκτροδυναμικής. Για όλη αυτή την προσφορά του βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1965.


Ο Feynman ήταν γεννημένος δάσκαλος. Ένιωθε πως η διδασκαλία είναι αυτή που του δίνει την αίσθηση της ικανοποίησης και τον μεγάλωνε, τον ανέπτυσσε. Ένοιωθε εγκλωβισμένος όταν δεν δίδασκε. Προσπαθούσε να φέρνει όλες τις διδασκαλίες στο επίπεδο των πρωτοετών. Αν δεν μπορούσε να εξηγήσει κάτι σε αυτό το επίπεδο παραδεχόταν ότι δεν το είχε καταλάβει. Ήταν φοβερά ειλικρινής και ανεξάρτητος στην συμπεριφορά του. Του άρεσε να βρίσκεται με προπτυχιακούς φοιτητές.


Στην προσπάθειά του να ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον των νέων φοιτητών στο Caltech, για τη Φυσική, γράφει 3 βιβλία με όνομα: ‘Feynman΄ s lectures on Physics’. Τώρα έχουν γίνει πλέον κλασικά συγγράμματα Φυσικής στα οποία αναδημιούργησε σχεδόν τα πάντα στην θεωρία της Φυσικής.


Το 1986 διορίστηκε στην επιτροπή που διερευνούσε για την καταστροφή του διαστημικού λεωφορείου Challenger. Αυτό ήταν ένα πραγματικό τεστ για το πόσο απελευθερωμένα μπορούσε να λειτουργήσει στο νοητικό επίπεδο. Έκανε τις έρευνες με τον δικό του τρόπο και τελικά βρήκε την αιτία του ατυχήματος.


Ο μαθηματικός Μαρκ Καν, αναφερόταν σε αυτόν σαν σε μάγο.


Ο Feynman ήταν ίσως ο πιο διάσημος φυσικός της εποχής του. Αν και ήταν πολύ γνωστός, στην πραγματικότητα ήταν κλειστός άνθρωπος, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρήσει το βραβείο Νόμπελ και τη δημοσιότητα που το συνόδευε, ως εμπόδιο στο ερευνητικό του έργο.


Πολλές φορές ήταν σκληρός με αυτούς που έπεφταν πιο χαμηλά από τις προσδοκίες του. Είχε ασχοληθεί με την μουσική και είχε μεταφράσει κάποια ιερογλυφικά των Μάγιας. Είχε πολύ χιούμορ που του είχε καλλιεργηθεί από την μητέρα του.


Ήταν πολύ απαιτητικός και σκληρός όταν έβλεπε ότι κάποιοι μαθητές του, ενώ είχαν δυνατότητες, δεν τις αξιοποιούσαν.


Εκτός από την τριλογία που αναφέραμε πιο πάνω ο Feynman έγραψε και άλλα έργα όπως:


- The character of physical law

-" surely you're joking, Mr. Feynman!" – adventures of a curious character
- QED: the strange theory of light and matter
- Elementary particles and the laws of physics
- "What do you care what other people think?"

Μέχρι 2 εβδομάδες πριν το θάνατό του δίδασκε στο πανεπιστήμιο. Πέθανε το 1988 από καρκίνο έχοντας αφήσει πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.Feynman.com
www.scienceworld.wolfram.com/biography/Feynman.com
www.ks.essortment.com/richardpfeynman_nji.htm
www.vega.org.uk/series/lectures/feynman/index.html
www.meta.gr/articles/nanotechi.htm


Πηγή:http://biographies.nea-acropoli.gr

1 σχόλιο: