Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Γιορτάζοντας τους αέναους κύκλους της Φύσης
Μετά από μία ολιγοήμερη παύση των αναρτήσεων μου,διόλου τυχαία βέβαια, αφού ο λόγος της επιλογής της σημερινής ημέρας είναι και πάλι "φυσικός" και συνάμα γιορτινός, στην εξέλιξή του.
Αφορμή, το ζεύγμα της φύσης με την ανθρώπινη ανάγκη,  για εξύμνηση των φυσικών κύκλων (ή φαινομένων) μέσα από  τις  τελετές λατρείας, που κρατούν ως σήμερα.
Έτσι η ημέρα αυτή, που είναι η μικρότερη μέρα του χρόνου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο ξεκινάει...


 Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι έδιναν ιδιαίτερη σημασία στην ημέρα αυτή, πολύ πριν καν υπάρξει ο μήνας Δεκέμβρης.Οι κύριοι, Δανέζης και Θεοδοσίου σε απόσπασμα της εκπομπής "το Σύμπαν που αγάπησα", μας δίνουν πληροφορίες των Ηλιολατρικών δοξασιών.Εξηγώντας την καταγωγή των Χριστουγέννων και των εθίμων τους, που είναι πια παραδόσεις των λαών.

  τα τρία μέρη της εκπομπής:
 http://www.youtube.com/watch?v=w7kvdTkUE0o
                                              
 http://www.youtube.com/watch?v=TsobH8On-As
                                              
http://www.youtube.com/watch?v=3IhST4-IXVQ
Χειμερινό Ηλιοστάσιο ή Χειμερινή Τροπή λέγεται το σημείο που βρίσκεται ο Ήλιος κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου, όπου έχει τη μικρότερη απόκλιση του: -23 27'.

Ηλιοστάσιο ή Τροπή ονομάζονται τα δύο σημεία της εκλειπτικής στα οποία βρίσκεται ο Ήλιος στις 22 Ιουνίου (Θερινό Ηλιοστάσιο) και 22 Δεκεμβρίου (Χειμερινό Ηλιοστάσιο), στα οποία έχει τη μεγαλύτερη και τη μικρότερη απόκλιση του: 23 27' και -23 27', αντίστοιχα. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σα να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα "ηλιοστάσιο". Ενώ το όνομα "Τροπή" οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Η ευθεία που ενώνει τα δύο ηλιοστάσια λέγεται γραμμή των τροπών και είναι κάθετη στη γραμμή των ισημεριών.


http://www.astronomia.gr

Χειμερινό ηλιοστάσιο
Posted on 22/12/2012by ptisidiastimaΕντυπωσιακή φωτογραφία του Ήλιου στο χειμερινό ηλιοστάσιο (για το βόρειο ημισφαίριο) χθες από το Solar Dynamics Observatory, που ούτε και αυτός απείλησε τον πλανήτη με καταστροφή…2 σχόλια:

 1. Επιτέλους και κάτι χρήσιμο για την ημερομηνία που κατά πολλούς θα τελείωνε ο κόσμος.
  Επίσης θεωρώ άκρως ενδιαφέρουσα την παραπάνω ανάρτηση διότι στα βίντεο που έβαλες καταλαβαίνει και ο πιο άσχετος τι πάει να πει χειμερινό ηλιοστάσιο και Εαρινή ισημερία.
  Όσο για τις επιλογές σου xibalba μου είσαι σταθερή αξία πλέον.
  Τέλος επειδή θεωρώ την παραπάνω ανάρτηση σου άκρως ενδιαφέρουσα ζητώ την άδεια σου για αναδημοσίευση.
  Καλή σας μέρα ωραία μου κυρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Xibalba, χρονια καλά και όσα επιθυμείς θα σου ευχηθώ εγώ με την σειρά μου.
  Αφού διάλεξες για θέμα σου το χειμερινό ηλιοστάσιο λέω να σε πάω εσένα και τους αν άγνωστες σου ένα βήμα παραπέρα θεωρώντας ότι εμπέδωσαν και αντελήφθηκαν όλοι το θέμα........;)

  TRUTH! The Earth does not revolve around the Sun - The exposure of hiding - in April 2012.
  http://www.youtube.com/watch?v=o6jBK1ZV-qs

  Α-Ω

  ΑπάντησηΔιαγραφή