Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

"Πύλος" ένα παράθυρο στον ουρανόΝετρίνα

 πείραμα "Νέστωρ"

  Tο νετρίνο, είναι ίσως η πιο παράξενη οντότητα στον κόσμο της φυσικής των γνωστών στοιχειωδών σωματιδίων. Έχει μηδενικό ηλεκτρικό φορτίο και δεν “αισθάνεται” την ηλεκτρομαγνητική και την ισχυρή αλληλεπίδραση, με αποτέλεσμα να είναι το στοιχειώδες σωμάτιο για το οποίο έχουμε τις λιγότερες πληροφορίες.  H πιθανότητα ύπαρξής του προτάθηκε για πρώτη φορά το 1932 απο τον Pauli. Πειραματικά διαπιστώθηκε το 1958 αλλά παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια απο τότε, είναι η πρώτη φορά που πειραματικοί ανακοινώνουν με βεβαιότητα ότι η μάζα του δεν είναι μηδενική. Σήμερα, θεωρούμε ότι το σωμάτιο αυτό υπάρχει σε τρεις διαφορετικές μορφές. Aποτελεί ένα απο τα κυριότερα συστατικά του σύμπαντος, ενώ επίσης παράγεται σε επιταχυντές.

Η «Βερενίκη», ένα πολυδύναμο πλωτό εργαστήριο, ετοιμάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο πείραμα «Νέστωρ», του ομώνυμου Ινστιτούτου, για την ανίχνευση των παράξενων σωματιδίων νετρίνων σε μεγάλα βάθη, ανοικτά της Πύλου. Αξιοποιώντας την αποδεδειγμένη πρωτοπορία της στην «αστρονομία των νετρίνων», η Ελλάδα διεκδικεί την έδρα ενός σημαντικού ευρωπαϊκού πειράματος, που έχει στόχο την αποκάλυψη των μυστικών της γένεσης του Σύμπαντος.
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, η προετοιμασία του οποίου άρχισε το 1991, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Νέστωρ. 
Βυθισμένο στ´ ανοιχτά των ακτών της Πύλου, ένα γιγάντιο φωτονικό τηλεσκόπιο πρωτοποριακού σχεδιασμού και υψηλής τεχνολογίας είναι στραμμένο προς τ´ αστέρια ανιχνεύοντας νετρίνα.
Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από εβδομήντα ειδικοί ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.
Οι εργασίες συντονίζονται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της ΓΓΕΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος.
Οι δοκιμές των υλικών που συνθέτουν το πρωτοποριακό τηλεσκόπιο κράτησαν καιρό. Το ίδιο συνέβη και με την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών που δοκιμάστηκαν εργαστηριακά, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες.
Τα ποικίλα εξαρτήματα συναρμολογήθηκαν πάλι και πάλι, βυθίστηκαν στη θάλασσα και κάθε φορά επέστρεφαν στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, έως ότου η επιστημονκή ομάδα βεβαιωθεί ότι όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου θα λειτουργήσουν σωστά στα μεγάλα βάθη.
Ο πρώτος στόχος, τα 4.000 μέτρα βάθος, έχει ήδη επιτευχθεί, αφού οι πρώτοι όροφοι του Νέστωρα έφτασαν στα 4.200 μέτρα. Στο μέλλον προγραμματίζεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο να φτάσει στα 5.000 μέτρα, το μέγιστο βάθος κοντά στο φρέαρ των Οινουσσών, στ´ ανοιχτά της Πύλου
Ο Νέστωρ είναι το μοναδικό στην Ευρώπη κι ένα από τα τρία υποβρύχια τηλεσκόπια νετρίνων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο.
Ποντίστηκε στα νερά της Πύλου την άνοιξη του 2000 και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες, ορατούς και μη, Μαύρες Τρύπες του διαστήματος, καθώς και απαντήσεις στα αιώνια ζητούμενα, τα σχετικά με την αρχή του σύμπαντος.
Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που θα αποκαλύψουν τα νετρίνα είναι κάτι που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε.
Γιατί μ´ ένα τέτοιο πείραμα προσπαθούμε ν´ ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει. 


Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό που θα δούμε θα είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό.

 


 Αστρονομία από τα βάθη της θάλασσας.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης συνομιλεί με τον Λεωνίδα Ρεσβάνη, Καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Διευθυντή του Ινστιτούτου ΝΕΣΤΩΡ.
Ένα από τα σημαντικότερα πειράματα της σύγχρονης Φυσικής συμβαίνει τριάντα ναυτικά μίλια έξω από την Πύλο, στη θάλασσα, σε βάθος πέντε χιλιάδων μέτρων. Είναι το πείραμα ανίχνευσης νετρίνων, ΝΕΣΤΩΡ. Μέσα από αυτό αναδύεται μία νέα αστρονομία, πέρα από το φως και πέρα από την υπάρχουσα επιστημονική γνώση, από την οποία ο Λεωνίδας Ρεσβάνης και η διεθνής ομάδα του αναμένουν το απρόσμενο.

 http://vimeo.com/27826517

 

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s720x720/599430_357136257672782_661961472_n.jpg


http://x.pstatic.gr/cman_img_f/188128312118878663.jpg


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου