Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013

"ΜΥΡΤΙΔΑ" Ένα κορίτσι που ταξιδεύει... στο χρόνο!

430-426 π.Χ.: Ένας μεγάλος λοιμός αποδεκατίζει τον πληθυσμό της Αθήνας. 1994-5 μ.Χ.: Ο ομαδικός τάφος περίπου 150 θυμάτων του λοιμού αυτού ανακαλύπτεται τυχαία στην περιοχή του Κεραμεικού. Ανάμεσά τους, ένα 11χρονο κορίτσι. 2010 μ.Χ.: Η Μύρτις, όπως ονομάστηκε η σύγχρονη του Περικλή νεαρή Αθηναία, "ξαναζωντανεύει" και παρουσιάζεται, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, στο Κέντρο Γαία του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στους συμπολίτες της του 21ου αιώνα.
Στη συνέχεια, η Μύρτις θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό, εκθέτοντας τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της τεχνολογίας και της διεπιστημονικής συνεργασίας.
Το κρανίο του άτυχου κοριτσιού βρέθηκε σε άριστη κατάσταση ανάμεσα στο σκελετικό υλικό του ομαδικού τάφου που ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια εργασιών για το Αττικό Μετρό.

Το εγχείρημα αυτό, είχε και άσχημα επακόλουθα, με δικαστικές διαμάχες.Τι κρίμα ένα τόσο νεαρό κορίτσι να βιώνει ξανά στο ταξίδι της στο χρόνο, ακόμη μία εμφύλια διαμάχη...

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20110114/low/assets_LARGE_t_420_43207536.JPGΕμφύλιος στο Οδοντιατρικό Αθηνών για τη Μύρτιδα


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος 
Στις δικαστικές αίθουσες κατέληξε η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ καθηγητών της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών και αφορά τη Μύρτιδα, ένα σημαντικό έκθεμα το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Πρόκειται για αναπλασμένο πρόσωπο ενός παιδιού, το οποίο πέθανε από τον λοιμό των Αθηνών τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Μύρτις. 
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Εμμανουήλ Παπαγρηγοράκης ήταν ο εμπνευστής της μεγάλης έρευνας που ξεκίνησε, όταν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών στον Κεραμεικό, βρέθηκε ένα παιδικό κρανίο σε ομαδικό τάφο.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20111227/low/assets_LARGE_t_175762_54015718.JPG


Το κρανίο που ήταν σε άριστη κατάσταση αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει η προσπάθεια της ανάπλασης αυτού του παιδικού προσώπου του 5ου π.Χ. αιώνα.
Η μελέτη του αρχαιολογικού αυτού υλικού, που χρονολογείται από το 1900 π.Χ. –Μεσσοελλαδική εποχή– μέχρι το 300 π.Χ. περίπου, διερευνά και αποτυπώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων Ελλήνων, έτσι ώστε αυτό να συγκριθεί με το πρόσωπο του σύγχρονου Έλληνα. Επίσης γίνεται η σύγκριση με τα χαρακτηριστικά του προσώπου των αρχαίων αγαλμάτων, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά απεικονίζουν την πραγματικότητα ή μια εξιδανικευμένη μορφή της.
Σε συνεργασία με συναδέλφους από διάφορες χώρες, κατάφεραν σε δύο χρόνια να ολοκληρώσουν την ανάπλαση της κεφαλής του κοριτσιού.


http://www.tovima.gr/oldPhotos/Article%20Photos/20100909/353336.jpg

Η παρουσίαση της Μύρτιδος στο κοινό έγινε στις 9 Απριλίου 2010, στο Μουσείο Ακρόπολης, ενώ διοργανώθηκε περιοδεύουσα έκθεση με τίτλο «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν» και πλέον είναι το έκθεμα που κοσμεί την είσοδο του Μουσείου.

«Έκλεψαν τα οστά»
http://farm5.staticflickr.com/4132/5042710446_7a21a6e689.jpg

Ωστόσο, η Μύρτις αποτέλεσε την… πέτρα του σκανδάλου που ξέσπασε στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, με αντεγκλήσεις και κατηγορίες μεταξύ τριών καθηγητών της Σχολής, οι οποίες κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες. Μηνυτής ο κ. Παπαγρηγοράκης και μηνυόμενοι οι κ.κ. Βουγιουκλάκης και Μουντούρης οι οποίοι κατηγορήθηκαν για τα αδικήματα της διατάραξης οικιακής ειρήνης και διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.


Ο Γιώργος Βουγιουκλάκης
Σύμφωνα με την μήνυση του κ. Παπαγρηγοράκη, ο κ. Βουγιουκλάκης αρχικά διέρρηξε το γραφείο του, όπου φυλάσσονταν τα ευρήματα και τα οστά της Μύρτιδος, τα έκλεψε και στη συνέχεια τα πέταξε σε τουαλέτα στο υπόγειο του κτηρίου της Σχολής.
Όταν το αντιλήφθηκε ο κ. Παπαγρηγοράκης ειδοποίησε την Άμεση Δράση, η οποία κατέφθασε στο σημείο και πήρε αποτυπώματα. Η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια, ωστόσο μέχρι και σήμερα τα οστά αγνοούνται, παρά το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα της Μύρτιδος αναφέρεται ότι η έρευνα και οι εργασίες σε σχέση με το αρχαιολογικό σκελετικό υλικό από τον Κεραμεικό συνεχίζονται.Ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης 
Το δικαστήριο πραγματοποιήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2012. Ο κ. Βουγιουκλάκης, τέως πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής αθωώθηκε, ενώ ο κ. Μουντούρης καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκισης.
Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν μάρτυρες της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι θα μπορούσαν να είχαν κλέψει το «εύρημα», παίρνοντας τα κλειδιά από την γραμματεία της έδρας.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης τηρούν μια περίεργη σιωπή γύρω από την «εμφύλια διαμάχη» της Οδοντιατρικής Σχολής, ενώ κανείς δεν θέλει να σχολιάσει το αποτέλεσμα της δικαστικής κόντρας που έχει ξεσπάσει. 
 Πηγές
 http://www.youtube.com/user/irakleitoss?feature=watch
 http://www.zougla.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου