Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Η κοσμική μας ταχύτητα

Πόσο γρήγορα κινούμαστε στο σύμπαν;Ακόμη και όταν δεν κινούμαστε,συμμετέχουμε,χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε,σε μια σειρά κινήσεων.Ας δούμε μερικές από αυτές.


Πρώτα και κύρια ακολουθούμε την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.Η ταχύτητα αυτής της κίνησης έχει να κάνει με το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε.Στον Ισημερινό είναι 1.670 km/h ,ενώ στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος είναι κάπως μικρότερη.

Ταυτόχρονα όμως ακολουθούμε την Γη στην περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, με ταχύτητα περίπου 107.000 km/h
Επιπλέον όλο το ηλιακό μας σύστημα κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας,διαγράφοντας έναν κύκλο κάθε 225 δισεκατομμύρια χρόνια.Καθώς ο Ήλιος απέχει περίπου 27.000 έτη φωτός από το κέντρο του γαλαξία,η τροχιά αυτής της κίνησης φτάνει τα 170.000 έτη φωτός.
Κάνοντας τους σχετικούς υπολογισμούς,διαπιστώνουμε ότι το ηλιακό μας σύστημα κινείται γύρω από το κέντρο του γαλαξία με ταχύτητα περίπου 800.000 km/h

Η κίνηση όμως αυτή δεν είναι η τελευταία.Από εδώ και στο εξής,όμως,οι αποστάσεις γίνονται ασύλληπτες,και στους υπολογισμούς των ταχυτήτων υπεισέρχονται μεγάλες αβεβαιότητες.
Στην τοπική ομάδα γαλαξιών,ο γαλαξίας μας κινείται ως προς τον γειτονικό γαλαξία Ανδρομέδα, με ταχύτητα περίπου 440.000 km/h κάτι που ίσως οδηγήσει σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια τους δυο γαλαξίες σε σύγκρουση.

Επιπλέον,φαίνεται ότι όλη η τοπική μας ομάδα γαλαξιών έλκεται από ένα τεράστιο υπερσμήνος γαλαξιών περίπου 250 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.Το έχουμε βαφτίσει <> (<>) και κινούμαστε προς αυτόν με 2.200.000 km/h.

Τέλος, συμμετέχουμε στη διαστολή του Σύμπαντος, αλλά εδώ πρόκειται για τη διαστολή του ίδιου του χώρου, και όλοι οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο.Δεν πρόκειται δηλαδή για κίνηση με την κλασική έννοια.


http://suprnovagr.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6001.html?showComment=1364167661260#c9014096425844226788


4 σχόλια:

 1. Μου αρέσει πάρα πολύ ο τρόπος που δίνεις την "αίσθηση" της... κίνησης μας!

  Πραγματικά είναι εντυπωσιακό όταν κάποιος κάτσει και συλλέξει όλες μαζί τις κινήσεις στις οποίες συμμετέχουμε. Μοιάζει σχεδόν ασύλληπτο για τους περισσότερους και μάλλον είναι άλλωστε!

  Φυσικά, δεν είναι καθόλου εύκολο να υπολογιστεί μια γραμμικού τύπου ταχύτητα για το κάθε επιμέρους σώμα που συμμετέχει σε αυτά τα συστήματα, ακριβώς επειδή, η ίδια η κίνηση του, δεν είναι γραμμική. Άρα άλλες στιγμές είναι μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη. Και εννοώ για την κίνηση του σώματος προς μία επιλεγμένη κατεύθυνση τη φορά.
  Άλλωστε, ακόμα και το να προσδιορισθεί η "κατεύθυνση", π.χ. ως φυσικό σημείο προορισμού, σ' ένα τόσο σύνθετο και τεράστιο υπερσύστημα, μοιάζει από μόνο του αδύνατον.

  Μ' έχουν εντυπωσιάσει τα περισσότερα των θεμάτων σου και χαίρομαι γι αυτό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν και η ανάρτηση είναι "δάνειο" από φιλικό μου blog, θα συμφωνήσω μαζί σου ώς προς το "ασύλληπτο" ( Άρα άλλες στιγμές είναι μεγαλύτερη και άλλες μικρότερη. Και εννοώ για την κίνηση του σώματος προς μία επιλεγμένη κατεύθυνση τη φορά) με μία μικρή διαφοροποίηση.Ότι, οτιδήποτε θεωρούμε μετρήσιμο σαν μεγεθος, είναι απολύτως περιορισμένο στα γήινα όρια της ανθρώπινης περιορισμένης ψευδούς αίσθησης που έχουμε πλάσει για τον Cosmo, που μας περιβάλει!Θα μπορούσα να γράφω ασταμάτητα...για τις κάπως περίεργες αντιλήψεις μου,για αυτό το υπερσύστημα, ελπίζω να μου δίνεται η ευκαιρία να το κάνω, απ αυτό το ψηφιακό δωμάτιο, έστω και σε μικρές δόσεις.
   Και βεβαίως, εφόσον η χαρά είναι το "πέμπτο ζωτικό στοιχείο" της ζωής μας, την μοιραζόμαστε ήδη!Κι εγώ χαίρομαι λοιπόν, που είσαι μέρος της παρέας.
   Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά.

   Διαγραφή
  2. Ουπς!
   Πράγματι, τώρα που το είπες, παρατήρησα κι εγώ ότι έχεις, στο τέλος της εδώ ανάρτησής σου, ένα link (χωρίς κάποια περιγραφή περί του τι αφορά όμως :-( ) που οδηγεί σε ανάρτηση άλλου ιστολογίου, που λέει ακριβώς τα ίδια!
   Θεωρώ ότι, κι εγώ με τη σειρά μου, θα "πρέπει" να αναδημοσιεύσω και εκεί, το μεγαλύτερο μέρος από το προηγούμενό μου σχόλιο.

   Ωστόσο, εξακολουθώ να χαίρομαι που πρωτοδιάβασα, τα της ανάρτησης, από το ιστολόγιό σου καθώς, όπως προείπα, "μ' έχουν εντυπωσιάσει τα περισσότερα των θεμάτων σου" γενικότερα! :-)

   Διαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή