Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Τα "μουσικά κύπελα" του Θιβέτ, η κβαντική και τα fractals

Η έμπνευση αυτής της ανάρτησης, είναι η θεωρία του Χάους ή της Χαοτικής δύναμης, που και στις και δύο περιπτώσεις οι αναφορές για την εφηρμοσμένη κβαντική φυσική,  έρχεται από το μακρινό παρελθόν, στο Θιβέτ.
Από το μοναστήρι στο MIT - Αρχαία «κύπελλα» δίνουν μαθήματα φυσικής


Σε αυτό το κύπελλο του 5ου αιώνα, σταγονίδια αναπηδούν στην επιφάνεια σαν βόλοι πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια Οι βουδιστές μοναχοί τα χρησιμοποιούν εδώ και χιλιάδες χρόνια στην αρχή και το τέλος κάθε συνεδρίας διαλογισμού. Τώρα, τα μουσικά κύπελλα του Θιβέτ γίνονται επιστημονικό εργαλείο για τη μελέτη της φυσικής ρευστών στο MIT.
Κατασκευασμένα από κράμα χαλκού, τα θιβετιανά κύπελλα παράγουν έναν απόκοσμο ήχο όταν κανείς τρίψει το χείλος του ή το χτυπήσει μια μια δερμάτινη ματσόλα. Όταν μάλιστα είναι γεμάτα νερό, η επιφάνειά του γεμίζει ρυτιδώσεις και σταγονίδια που αναπηδούν από τις δονήσεις.Οι ακουστικές ιδιότητες των κύπελλων και η συμπεριφορά του νερού που περιέχουν περιγράφεται τώρα σε μαθηματική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nonlinearity……
Η συμπεριφορά των κυμάτων στην επιφάνεια του νερού «είναι παράξενη με οποιοδήποτε στάνταρτ, ακόμα και σε ειδικούς της δυναμικής ρευστών όπως εμείς» σχολιάζει ο επικεφαλής της μελέτης στο BBC. 
Η ομάδα του Δρ Τζον Μπους στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης εξέτασε τέσσερα μουσικά κύπελλα από τα Ιμαλάια που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα. Οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν σε υψηλή ταχύτητα τι συμβαίνει όταν ένα ηχείο προκαλεί συντονισμό στα κύπελλα, δηλαδή όταν τα δονεί με ήχους που έχουν συχνότητα ίδια με τη συχνότητα με την οποία τα κύπελλα δονούνται από μόνα τους (ιδιοσυχνότητα).
Σε αυτή τη συχνότητα, το χείλος του κύπελλου αρχίζει να ταλαντώνεται και να δημιουργεί στο νερό τα λεγόμενα κύματα Φαραντέι -κύματα που εμφανίζονται σε ένα ρευστό υλικό που δονείται μέσα σε έναν κλειστό χώρο.
Όσο όμως αυξάνεται η ένταση της δόνησης, τα κύματα από κανονικά αρχίζουν να γίνονται χαοτικά και στη συνέχεια συγκρούονται το ένα με το άλλο εκτινάσσοντας σταγονίδια.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς συχνότητας και έντασης, τα σταγονίδια αυτά δεν βυθίζονται πίσω στο νερό, αλλά αναπηδούν στην επιφάνειά τους σαν βόλοι πάνω σε μαρμάρινη επιφάνεια, καταλήγουν οι ερευνητές.

ΜΑΝΤΑΛΑ - Η ιερή τέχνη
Οι Μαντάλες είναι σχέδια κυκλικής δομής.Οι θιβετιανοί Βουδιστές μοναχοί τα φτιάχνουν με χρωματιστές σκόνες.Μόλις τελειώσουν αφήνουν τον άνεμο να σκορπίσει τις σκόνες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.Είναι μια τελετή, που από το Χάος του Κόσμου, που συμβολίζεται από τις σκόνες δημιουργείται μια Τάξη με πρόθεση. Αυτή η πρόθεση διοχετεύεται στη "μαντάλα", καθώς οι μοναχοί κατά την δημιουργία της ψέλνουν διαρκώς "μαντραμ", με συγκεκριμένο σκοπό.Όλη η μορφή της "μαντάλα" έχει συμβολικό χαρακτήρα, όπως έχει το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται κάποιο υλικό στερέωσης, αλλά οι σκόνες αφήνονται στο τέλος να διαχυθούν στον Κόσμο μεταφέροντας παντού όλη αυτή την πρόθεση, για την οποία υλοποιήθηκαν. Η θυσία της μορφής της "μαντάλα" ουσιαστικά προσφέρει στον Κόσμο την Καλή Ευχή.


  Η κατασκευή μίας μαντάλας κατατάσσεται στην ψυχική ή πνευματική τέχνη (psychic / spiritual Art). Μία μαντάλα, είναι, λοιπόν, μια απεικόνιση του Πνεύματος, ή της Ουσίας όπως την αντιλαμβάνεται ο ζωγράφος ή κατασκευαστής της.Μπορεί να απεικονίζει κάποιο στοιχείο του εαυτού μας ή κάποιο μέρος της κοσμοθεωρίας μας. Μπορεί επίσης να απεικονίζει τις βαθύτερες επιθυμίες μας που θα θέλαμε να υλοποιηθούν. Η κατασκευή μίας μαντάλας δεν είναι η ζωγραφική ενός ακόμα έργου τέχνης, είναι μία μαγική πράξη. Είναι μία διαδικασία κατά την οποία επικοινωνούμε με τον βαθύτερο εαυτό μας, του δίνουμε το χώρο και τη διέξοδο να αποτυπωθεί στο χαρτί και να γίνει ορατός. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, γιατί βοηθά να εκτονωθεί και να αποφορτιστεί ένα κομμάτι του εαυτού με έντονο ψυχικό φορτίο, και έτσι να βοηθηθούν τα άτομα και στις εν γένει προσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις.
Μία μαντάλα μπορεί να γίνει ο χώρος όπου συναντώνται το μέσα και το έξω, το πάνω και το κάτω, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Μπορεί να μαζέψει τα πολλά κατακερματισμένα μας κομμάτια σε ένα Ολον. Είναι μία Ιερή Τέχνη που μας επιτρέπει να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με την Συμπαντική Ενέργεια, το κβαντικό πεδίο. Οι μαντάλες είναι συνήθως στρογγυλές, μια που ο κύκλος ως το «τέλειο» σχήμα (χωρίς αρχή και τέλος) θεωρείται κατάλληλος να «περικλείσει» το πνεύμα, την ουσία, την ενέργεια.
Μαντάλες υπάρχουν σε όλες τις παραδόσεις: ο σταυρός στις διάφορες παραλλαγές του, το yin-yang, οι τρούλοι των εκκλησιών, οι θιβετανικές απεικονίσεις των πολλαπλών κόσμων και των θεοτήτων τους, η σβάστικα.Πηγές
physicsgg

World of Fractal/ math.nus.edu.sg
syn-therapy

http://xibalbaawe.blogspot.gr/1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα Xibalba μου, πολύ ιδιαίτερο το θέμα της ανάρτησής σου.
    Αυτό που θέλω να επισημάνω διαβάζοντάς το είναι, ότι
    ακολουθώντας τα πνευματικά μονοπάτια της τέχνης ανακαλύπτεις τυην ουσία, την αφθαρσία του Όντος σε σχέση με αέναον σύμπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή