Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013

Αψηφώντας τις αστρονομικές πιθανότητες Richard Dawkins
Άνοιξε τα μάτια σου"Δεν είναι άραγε ένας ευγενής, ένας διαφωτισμένος τρόπος, το να αφιερώσουμε τον σύντομο χρόνο που μας αναλογεί κάτω απ' τον ήλιο, στο να δουλέψουμε στη κατανόηση του σύμπαντος.


Οι πιθανότητες είναι ότι σε 100.000 χρόνια από σήμερα, είτε θα έχουμε ξαναγυρίσει στη βαρβαρότητα, αλλιώς ο πολιτισμός θα έχει αναπτυχθεί πέρα από κάθε αναγνώριση...
σε αποικίες στο απώτερο διάστημα"


Richard Dawkins


8 σχόλια:

 1. "Οι πιθανότητες είναι ότι σε 100.000 χρόνια από σήμερα είτε θα έχουμε ξαναγυρίσει στη βαρβαρότητα είτε ο πολιτισμός θα έχει αναπτυχθεί πέρα από κάθε αναγνώριση, σε αποικίες στο απώτερο διάστημα"

  Καταπληκτικές σκέψεις!

  Ένα διπλό βιβλίο - μυθιστόρημα που θα μπορούσε να δώσει ευκολότερα και πολύ ευχάριστα, σε πολλούς πιθανούς αναγνώστες του, μια εικόνα σε όλο αυτό το "παιχνίδι" της πορείας του ανθρώπινου στίγματος στο σύμπαν, ίσως να είναι και το "Πλοία του χρόνου" ("The time ships") του Stephen Baxter.
  Είναι ουσιαστικά μια μακρινή συνέχιση του πολύ παλιότερου αλλά γνωστότατου και άκρως επιτυχημένου, του "Μηχανή του χρόνου" ("The time machine") του αθάνατου Herbert George Wells!
  Μέσα από τέτοια "φανταστικά ταξίδια", μπορεί ίσως ευκολότερα ο κοινός νους που όμως τυχαίνει να έχει και σχετικές ανησυχίες, να πάρει μια "τζούρα" από την "μαγεία" των εννοιών του χωροχρόνου μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ίσως αυτή η δεύτερη πιθανότητα, να μην χρειαστεί 100.000 χρόνια, και να "παίζεται" ήδη σύμφωνα με την θεωρία των παράλληλων συμπάντων,κάπου στο χωροχρόνο...(ή ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται).
   Όσο για τον H.G.Wells, νομίζω ότι έχεις απόλυτο δίκιο κι έχω αναφερθεί σε αυτά τα Εύφανταστα (χωροχρονικά) Ταξίδια, σε αυτήν μου την ανάρτηση, με ένα πολύ ωραίο άρθρο του Γ.Στάμκου, στο οποίο έβαλα έναν επιπλέον δικό μου τίτλο http://xibalbaawe.blogspot.gr/2013/02/blog-post_25.html, για αυτή τη περιβόητη, επιστημονική φαντασία!
   Καλή σου μέρα

   Διαγραφή
  2. 1. Κοίτα, το κατά πόσο θα έπρεπε να είναι "καρβέλια" τα συγκεκριμένα στα όνειρα του "πεινασμένου", όσο να το κάνεις, είναι ένα... "θέμα"!
   Θέλω να πω πως, ναι, μπορεί να γίνει και αυτή η "2η πιθανότητα". Το πώς όμως ακριβώς θα λειτουργεί, όταν και αν γίνει, άρα και το αν θα είναι προς το συμφέρον ατόμων όπως π.χ. εμείς, δυστυχώς δεν μας το προϋποθέτει κανείς. Για να μη σου πω ότι, οι "ενδείξεις" ως τώρα, μας οδηγούν περισσότερο σε "αρνητικές" υποθέσεις σχετικά.

   2. Πράγματι, δεν την είχα δει ακόμα την ανάρτηση που μου υπέδειξες πριν, ούτε το δημοσίευμα γενικότερα. Τώρα όμως το διάβασα κι αυτό και χάρηκα για άλλη μια φορά!

   Διαγραφή
 2. Το πνεύμα βοηθά τον άνθρωπο να διατηρηθεί, αλλά το ίδιο δίνει το συναίσθημα της λύπης που την προκαλεί ο άτεγκτος νόμος του Σύμπαντος με το θάνατο και από αυτήν τη θέση γενιέται η αντίθεση για την κατάργηση. Ο άνθρωπος ανήκει στο Σύμπαν. Είναι σάρξ και οστούν εκ της σαρκός και των οστών του Σύμπαντος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Ευτάστριε μου.Δεν είμαι βέβαιη, ακόμη αν οι νόμοι του Σύμπαντος δεν εμφανίζουν μια ελαστικότητα, μάλλον μας είναι ακόμη ή άγνωστοι ή ακατανόητοι!
   Τώρα για τον άνθρωπο, αλλά και όλα τα πλάσματα, θα τολμήσω να πω πως είναι ΕΝΝΙΑΙΟ σώμα του σύμπαντος Κόσμου, ακόμη κι αν το αγνοούν...!

   Διαγραφή
 3. Απαντήσεις
  1. Η αλήθεια είναι πως δεν πολύ κατάλαβα τι θέλεις να πεις με τη φράση σου "όχι όλοι"...Αν και εφόσον μου εξηγούσες, ίσως να είμαι σε θέση να απαντήσω.Για την ώρα, θα συνεχίσω να εμμένω στην ίδια ιδέα περί σύμπαντος κόσμου, ως Εννιαίου!

   Διαγραφή
  2. Άχ αυτό το πνεύμα και της χαοτικής ασυμβατότητας σου βρε xibalba μου!
   Ώς ανθρωποι οφείλουμε να διάγουμε τον βίο μας σε συμφωνία τόσο προς την συμπαντική, όσο και την ανθρώπινη φύση.
   Κάτι ανάλογο νιώθω και γω,γι'αυτό σου απάντησα όχι όλοι.
   Είμαστε εν τάξει με τις εξηγήσεις ωραία μου κυρία?

   Διαγραφή