Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Εαρινές αναπνοές

Έφτασε κιόλας ο λουλουδένιος Απρίλης με τη συνοδεία του..."Τα ψέματα" της Πρωταπριλιάς λοιπόν, είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη!Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δύο από αυτές, όμως, είναι οι επικρατέστερες.
 Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα. Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο "ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή" όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα" (αλεξίκανα μέτρα). Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία. 
Βικιπαίδεια


Ένα όμορφο μουσικό κομμάτι Cafe de flore (λουλουδένιο), είναι ότι πρέπει για να ευχηθώ  καλό μήνα σε όλους μας. 
Είθε να μείνει αυτή η μοναδική ημέρα που βιώνουμε το "ψέμα", αλλά όχι τον έρωτα...


Άλλωστε...
 «Μην ανησυχείτε. Σε όλες τις γωνιές παραφυλάνε μπάτσοι. Αλλά ο έρωτας μας κάνει αόρατους»  
Αντρέ Μπρετόν και Φιλίπ Σουπώ.Το λουλούδι είναι ένας όμορφος "έρωτας" απ' το μπαλκόνι μου


4 σχόλια:

 1. Τι όμορφες εικόνες!!
  Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα "αθώα ψεματάκια"! Καλό μήνα να έχεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σ ευχαριστώ πολύ ΧρισTina, να είσαι καλά.Και πάλι εύχομαι, για τούτο το μήνα,να φέρει σε όλους μας καλύτερες μέρες (και νύχτες), με όμορφα εαρινά όνειρα!

   Διαγραφή
 2. Καλό σου μήνα xibalba μου με χρώματα κι'αρώματα η νέα σου ανάρτηση βλέπω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μήνα να έχουμε και με διαφορετικές εξελίξεις από αυτές που ήδη βιώνουμε...
   Σ ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά Ευτάστριέ μου.

   Διαγραφή