Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013

φ Ε.Ρ.Τ.ε πίσω το φως στην (τηλε) Όραση μου...
Δεν θέλω να γράψω πολλά, για την ακόμη  μία, "σκοτεινή" ιστορική στιγμή που περνάμε στη χώρα, άλλωστε έχουν γραφτεί και θα γραφούν πολλά ακόμη.
Την διαμαρτυρία μου για το "σκοτάδι" της Ε.Ρ.Τ. και την συμπαράστασή μου στους εργαζόμενους της, διάλεξα  να την κάνω, εκφράζοντας τα όσα αισθάνομαι,  κι όλα αυτά είναι κρυμμένα σε στίχους, που άλλοτε τραγουδιούνται κι άλλοτε απλά βιώνονται...


Μάνα μου Ελλάς
"Μα τώρα που ξυπνήσανε τα φίδια
εσύ φοράς τα αρχαία σου στολίδια
και δε δακρύζεις ποτέ σου μάνα μου Ελλάς
που τα παιδιά σου σκλάβους ξεπουλάς"


Στίχοι: Νίκος Γκάτσος

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Το μεγαλείο της Λιγοσύνης
 
Οδυσσέας Ελύτης - Η Ελλάδα,  είναι η χρυσή χώρα της λιγοσύνης όπου αχρηστεύεται η αξία του αριθμού…http://kars1918.files.wordpress.com/2011/12/elytis-1.jpg
Οδυσσέας Ελύτης – Μικρός Ναυτίλος
(Απόσπασμα)

Κατοίκησα μια χώρα που ‘βγαινε από την άλλη, την πραγματική, όπως τ’ όνειρο από τα γεγονότα της ζωής μου. Την είπα κι αυτήν Ελλάδα και τη χάραξα πάνω στο χαρτί να τηνε βλέπω. Τόσο λίγη έμοιαζε· τόσο άπιαστη. Περνώντας ο καιρός όλο και τη δοκίμαζα: με κάτι ξαφνικούς σεισμούς, κάτι παλιές καθαρόαιμες θύελλες. Άλλαζα θέση στα πράγματα να τ’ απαλλάξω από κάθε αξία. Μελετούσα τ’ Ακοίμιστα και την Ερημική ν’ αξιωθώ να φκιάνω λόφους καστανούς, μοναστηράκια, κρήνες. Ως κι ένα περιβόλι ολόκληρο έβγαλα γιομάτο εσπεριδοει- δή που μύριζαν Ηράκλειτο κι Αρχίλοχο. Μα ‘ταν η ευωδία τόση που φοβήθηκα. Κι έπιασα σιγά σιγά να δένω λόγια σαν διαμαντικά να την καλύψω τη χώρα που αγαπούσα. Μην και κανείς ιδεί το κάλλος. Ή κι υποψιαστεί πως ίσως δεν υπάρχει.

http://anakegoodall.files.wordpress.com/2012/08/geo-crete-at-sunset-greece.jpg


Λοιπόν τριγύριζα μέσα στη χώρα μου κι έβρισκα τόσο φυσική τη λιγοσύνη της, που ‘λεγα πως, δε γίνεται, θα πρέπει να ‘ναι από σκοπού το ξύλινο τούτο τραπέζι με τις ντομάτες και τις ελιές μπρος στο παράθυρο.

 http://3.bp.blogspot.com/-cix4TwNuk5Y/Tevdp6bkoVI/AAAAAAAAFmU/y5fSMso_iWI/s640/Outlook.jpg

 Για να μπορεί μια τέτοια αίσθηση βγαλμένη απ’ το τετράγωνο του σανιδιού με τα λίγα ζωηρά κόκκινα και τα πολλά μαύρα να βγαίνει κατευθείαν στην αγιογραφία. Και αυτή, αποδίδοντας τα ίσα, να προεχτείνεται μ’ ένα μακάριο φως πάνω απ’ τη θάλασσα εωσότου αποκαλυφθεί της λιγοσύνης το πραγματικό μεγαλείο. Φοβούμαι να μιλάω μ’ επιχειρήματα που μόνον η άνοιξη δικαιωμα- τικά διαθέτει: όμως την παρθενία που πρεσβεύω έτσι την αντιλαμβάνομαι και μόνον έτσι τη φαντάζομαι να κρατάει τη μυστική της αρετή: μεταβάλλοντας σε άχρηστα όλα τα μέσα που θα μπορούσαν να επινοήσουν οι άνθρωποι για τη συντήρηση και την ανανέωσή της.

Την άνοιξη δεν τη βρήκα τόσο στους αγρούς ή, έστω, σ’έναν Botticelli όσο σε μια μικρή Βαϊφόρο κόκκινη. Έτσι και μια μέρα, τη θάλασσα την ένιωσα κοιτάζοντας μια κεφαλή Διός. Όταν ανακαλύψουμε τις μυστικές σχέσεις των εννοιών και τις περπατήσουμε σε βάθος θα βγούμε σ’ ένα άλλου είδους ξέφωτο που είναι η Ποίηση. Και η Ποίηση πάντοτε είναι μία, όπως ένας είναι ο ουρανός. Το ζήτημα είναι από που βλέπει κανείς τον ουρανό.

Εγώ τον έχω δει από καταμεσής της θάλασσας.
http://images.travelpod.com/tripwow/photos/ta-00ab-cafe-0f90/amazing-saronic-gulf-islands-greece+1152_12871412575-tpfil02aw-24043.jpg"Κάθε ένας είναι ένας

που σύνορο πονά
κι εγώ είμαι ένας κανένας
που σας σεργιανά"
Η ευθανασία ως θεραπευτική μέθοδος"Έντρομος ακροώμαι την αποκρουστική σιγή που επιβλήθηκε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, υπό τον εκκωφαντικό θόρυβο των υπερχρεωμένων, διαπλεκόμενων, χωρίς άδεια λειτουργούντων ιδιωτικών αντίστοιχων μέσων του συστήματος, σε χώρα ημιαναίσθητης ή και επιληπτικά λειτουργούσας δημοκρατίας.

Ολίγο με παρηγορεί η εξαγγελία ίδρυσης νέου φορέα, γιατί ξέρω τι εννοούν, δεν γνωρίζω πότε, και πώς θα λειτουργήσει.


Γνωρίζω επίσης, ότι κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ιδίως όταν ως θεραπεία νοείται η ευθανασία και το πεδίο εφαρμογής η δημόσια ενημέρωση και το δημόσιο συμφέρον."


Στην πολιτική, οι συμβολισμοί λόγων και πράξεων συχνά υπερβαίνουν σε συνέπειες, όσα οι ενεργούντες νόμισαν πως θα πετύχουν, με τους σχεδιασμούς τους." 

Νόσον έτλα η Ελλάς, Νόσον
6 σχόλια:

 1. Υπέροχη τούτη η ανάρτησή σου.!

  Ας είναι που έχουμε το φως του ήλιου ~ αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς ~ εκτός απ' τη νύχτα....

  Καλό Σαββατοκύριακο.!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Αόρατη, σε ευχαριστώ πολύ, που έκανες και πάλι ορατή την παρουσία σου, με το ιδιαίτερο και όμορφο σχόλιο σου.
   Αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό του θέματος, το πως τους προσφέραμε το "δικαιώμα" να ορίζουν τις ζωές μας, θεωρώντας πως ακόμη και τα αυτονόητα αγαθά επιβίωσης μας είναι διαχειρήσιμα (από τους ηγέτες)αλλά κυρίως εμπορεύσιμα...
   Σήμερα το κλείσιμο της Ε.Ρ.Τ.(άλλος ένας κοινωνικός αποκλεισμός), αύριο ο γαλάζιος χρυσός "Υδωρ" σε ιδιώτη.
   Μεθαύριο ο ήλιος σετ με την θάλασσα, και τελευταία θ αφήσουν τον Αέρα, που ανασαίνουμε;;;
   Η μνημοσύνη ας κάνει το θαύμα της...να λειτουργήσουμε (ξανά)σαν φυσικοί άνθρωποι και μετά σαν Έλληνες.
   Να έχεις καλό απόγευμα.

   Διαγραφή
 2. πολύ καλή η ανάρτηση σου.....
  όμως για να γυρίσει πίσω η ΕΡΤ ..πρέπει να πάμε μπροστά εμείς να κουνηθούμε....να στείλουμε μήνυμα .....ετσι όπως είναι τώρα χλωμό το κόβω...

  να σαι καλά .....μακάρι σύντομα να εκπέμψει και πάλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Homemade.
   Αυτό ακριβώς, αισθάνομαι κι εγώ (δυστυχώς καθοδηγούμενη μόνο από οργή πια)και βέβαια όχι μόνο, για αυτό το γεγονός.
   Απλά σκέψου, ότι οι υπηρεσίες της Ε.Ρ.Τ. ήταν ένα σημαντικό προιόν εξαγωγής της χώρας, που ήταν πνευματικό(πολιτιστικό), το οποίο μπορεί να μην έφερνε (ίσως) κέρδη, στη χώρα, αλλά συνέδεε όλο το νόστο και όχι μόνο, που διψούσε γιαυτή την επαφή με την πατρίδα.
   Και αυτό το προιόν δεν τρωγόταν δεν αφοδευόταν, αλλά έμενε στις μνήμες και στις καρδιές των ανθρώπων.
   Να είσαι καλά και καλό σου απόγευμα.

   Υ.Γ.Εκπληκτικό το θέμα σου με τις "ηλιαχτίδες" και όχι μόνο...!!!

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα, τι ωραίο κι έξυπνο λογοπαίγνιο με την ΕΡΤ ! και βέβαια το παρακάτω κείμενο. Νοιώθω όμως πως πρέπει να γίνουμε όλοι "ΕΝΑ" για να σεργιανίσουμε την αυριανή Ελλάδα! Να είσαι καλά και Καλή Εβδομάδα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι Κατερίνα μου.Βέβαια εδώ δεν κατανοούμε το Ενιαίο του Σύμπαντος, για να αξιώσουμε μία τέτοια Ενότητα, θα χρειαστούν πολλά έτη..."σκοταδιού" να διανύσουμε και όχι φωτός!
   Σε ευχαριστώ και καλή εβδομάδα και σε σένα.

   Υ.Γ.Και μία άσχημη πρόβλεψη, για απόψε.
   Με την γνωστή απειλή, πια ότι δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν προχωρήσουμε σε εκλογές, ας ετοιμάστουμε για (γαργάρες) "μπουκώματα μ αλατόνερο" για μας τους πτωχούς, και Hexalen για τις γαργάρες των πλουσίων...

   Διαγραφή