Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Kip Thorne - "Σκουληκότρυπα" το πέρασμα στα μονοπάτια του χωροχρόνου...

Ο Kip Thorne προσαρμόζει τις θεωρίες του για τον χωροχρόνο, τις μαύρες τρύπες και τις σκουληκότρυπες στο σενάριο Χολιγουντιανής ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

http://cdn.media.discovermagazine.com/~/media/import/images/c/c/f/kipthorne.jpg
                            
Οι συζητήσεις για τις σκουληκότρυπες και η δυνατότητα να τις διασχίσουμε πραγματοποιώντας ταξίδι στο χρόνο θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη από τις 7 Νοεμβρίου του 2014, όταν θα κυκλοφορήσει η ταινία επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Interstellar», βασισμένη στην έρευνα του θεωρητικού φυσικού .Σκηνοθέτης της ταινίας θα είναι ο Christopher Nolan, ο οποίος σκηνοθέτησε τις 3 ταινίες της σειράς ταινιών του Μπάτμαν – η μια από αυτές, “Ο Σκοτεινός Ιππότης”, υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες όλων των εποχών. Με πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain και Michael Caine θα δημιουργήσει «ένα ηρωικό ταξίδι στα πιο απομακρυσμένα σύνορα της επιστημονικής γνώσης μας».
Όμως, το πραγματικό αστέρι της ταινίας, θα είναι Kip Thorne. Ο 73-χρονος επιστήμονας είναι γνωστός για την τεράστια συνεισφορά του στην θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν. Η ταινία θα βασίζεται σε μια από τις μεγάλες ιδέες του Thorne – σχετικά με τις σκουληκότρυπες και την δυνατότητα να ταξιδέψει κανείς διαμέσου αυτών στον χωρόχρονο.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Kip Thorne εμπλέκεται (έμμεσα έστω …) με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.
Πρόκειται για την ταινία του 1997, «Contact», με σκηνοθέτη τον Robert Zemeckis και πρωταγωνίστρια την Jodie Foster.
Το σενάριο αυτής της ταινίας βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Carl Sagan.
Όταν λοιπόν ο Carl Sagan έγραφε το βιβλίο του (1984) θέλοντας να είναι όσο το δυνατόν επιστημονικά ακριβέστερος, ζήτησε τη βοήθεια του Kip Thorne.

O ίδιος ο Kip Thorne περιγράφει στο βιβλίο του “Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου”:

 


«… Το μυθιστόρημα ήταν ευχάριστο, αλλά ο Carl τα είχε μπλέξει λιγάκι.
Είχε βάλει την ηρωίδα του Eleanor Arroway να καταδύεται σε μια μαύρη τρύπα κοντά στη Γη, να ταξιδεύει στον υπερχώρο, όπως φαίνεται στο σχήμα και να αναδύεται, μια ώρα αργότερα, κοντά στον αστέρα Βέγα, σε απόσταση 26 ετών φωτός από τη Γη.
Ο Carl, όντας μη ειδικός στη σχετικότητα δεν γνώριζε τις συνέπειες των μικρών διαταραχών.
Είναι αδύνατο να ταξιδέψει κανείς μέσω του υπερχώρου από το κέντρο μιας μαύρης τρύπας σε ένα άλλο μέρος του σύμπαντός μας.
Κάθε μαύρη τρύπα βομβαρδίζεται διαρκώς από πολύ μικρής έντασης ηλεκτρομαγνητικές διακυμάνσεις κενού και πολύ μικρές ποσότητες ακτινοβολίας. Καθώς αυτές οι διακυμάνσεις και οι ακτινοβολία πέφτουν μέσα στην τρύπα, επιταχύνονται εξαιτίας της βαρύτητάς της, αποκτώντας τεράστια ενέργεια. Στη συνέχεια, πέφτοντας σαν βροχή, καταστρέφουν κάθε “μικρό κλειστό σύμπαν” ή “σήραγγα” ή οποιοδήποτε άλλο μέσο με το οποίο θα αποπειραθεί κανείς να ξεκινήσει το ταξίδι του στον υπερχώρο.


wormhole1

Οι υπολογισμοί ήταν κατηγορηματικοί: κάθε μεταφορικό μέσο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ταξίδι στον υπερχώρο διαλύεται από την καταστροφική “βροχή” προτού ξεκινήσει. Έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές στο μυθιστόρημα του Carl.Στην επιστροφή μας από τη Σάντα Κρουζ, κάπου δυτικά από το Φρέζνο και ενώ διασχίζουμε τον αυτοκινητόδρομο 5, μου ήρθε μια ξαφνική ιδέα. Θα μπορούσε ίσως ο Carl να αντικαταστήσει στο μυθιστόρημά του τη μαύρη τρύπα με μια σκουληκότρυπα μέσα στον υπερχώρο (…)
Καμιά όμως από τις σκουληκότρυπες που είχαν βρεθεί θεωρητικά μέχρι τότε – πριν από το ταξίδι μου στη Σάντα Κρουζ το 1985 – δεν ταίριαζε στο μυθιστόρημα του Carl Sagan, επειδή καμιά τους δεν μπορούσε να διασχίσει κάποιος με ασφάλεια…»
Έτσι το μυθιστόρημα του Carl Sagan προκάλεσε την επιστημονική περιέργεια του Kip Thorne, o οποίος με τη βοήθεια του μεταπτυχιακού του φοιτητή Mike Morris, άρχισε να διερευνά το πρόβλημα στα σοβαρά.
Μια από τις συνθήκες που ήθελε να επιβάλλει ο Thorn στην διαπερατή σκουληκότρυπά του ήταν να μην είναι δυνατή η γρήγορη αποκοπή της, όπως συμβαίνει με την γέφυρα Einstein – Rosen ή το κλείσιμό της μόλις επιχειρήσουμε να την διασχίσουμε, όπως συμβαίνει με την ιδιομορφία Kerr.
Προκειμένου να διατηρηθεί ανοικτός ο λαιμός της σκουληκότρυπας χρειαζόταν εξωτερική βοήθεια από μια άγνωστη μορφή ύλης την οποία ο Thorne ονόμασε εξωτική ύλη (καμιά σχέση με την αντιύλη). Kαι πράγματι τι άλλο θα μπορούσε να είναι ύλη με αρνητική μάζα !
Ο Thorne είχε γράψει ήδη στον Carl Sagan εξηγώντας πως:
« … η ηρωίδα του δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει μαύρες τρύπες για να πραγματοποιεί ταχύτατα διαστρικά ταξίδια. Αντί αυτού του πρότεινα να βάλει την ηρωίδα του να χρησιμοποιεί σκουληκότρυπες, ενώ παράλληλα κάποιο άλλο πρόσωπο του μυθιστορήματος να ανακαλύπτει ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει εξωτική ύλη η οποία θα κρατά ανοικτές τις σκουληκότρυπες. Ο Carl δέχθηκε ευχαρίστως την πρότασή μου και την υιοθέτησε στην τελική μορφή του μυθιστορήματός του που είχε τίτλο Contact….»Σκηνή από την ταινία “Contact”. H Jodie Foster, ως Eleanor Arroway, διασχίζει μια σκουληκότρυπα:
11 σχόλια:

 1. Καλησπέρα, μας εκπλήσσεις με τα ποικιλόμορφα και γνωστικά πολυεπίπεδα θέματα σου. Ενδιαφέρον φαίνεται, πως μπορεί να συνταιριάζει κανείς την επιστημονική γνώση με... διαστρικά ταξίδια της φαντασίας. Αναμένουμε την ταινία λοιπόν για... ταξίδια στον χωροχρόνο. Φιλιά πολλά και καταλαβαίνω από έλλειψη χρόνου...μην το συζητάς καν γλυκιά μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερίνα μου πρώτα θέλω να σε ευχαριστήσω για την "κατανόηση", και μετά για το ΕΥ του λόγου σου (στα σχόλιά σου και όχι μόνο...)!
   Είδα επίσης ότι είμαστε γεννημένες τον ίδιο μήνα.Είμαι τη πρώτη μέρα του μήνα γεννημένη!!!Φιλιά και καλό ξημέρωμα να έχεις.

   Διαγραφή
 2. Καλησπέρα κορίτσι μου και σ'ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου για τις ευχές σου!τα θέματα των αναρτήσεων σου ειναι πάντα συναρπαστικά-δεν μοιάζουν με κανένα στο διαδίκτυο-και που συνήθως δεν γνωρίζουμε!τα μαγευτικά σου ταξίδια στον χωροχρόνο τα απίστευτα gifs που κάθε φορά μας παρουσιάζεις είναι και μία νέα έκπληξη,ένα μίνι σεμινάριο!η ταινία πρέπει να είναι εγγύηση αν κρίνω απο τα ονόματα των συντελεστών,,θα τυο περιμένουμε λοιπόν να βγεί στις αίθουσες!Ήρθα με τη σειρά μου να σου ευχηθώ ένα όμορφο και ξένοιαστο καλοκαίρι με όσους αγαπάς,όπου κι αν πας ότι κι αν κάνεις!πολλά φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Kate σε ευχαριστώ πάααααααρα πολύ για τα τόσο καλά σχόλιά σου (οφείλω και σε σένα μια ΣΥΓΝΩΜΗ, που δεν σου απάντησα στο προτελεύταιο σου σχόλιο).
   Κατι, που θα ήθελα να συμβαίνει εδώ, στη Χαοτική μαγεία, είναι με κάποιο τρόπο να "συνεπαίρνει" αυτή η "ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ" που φαντάζομαι η ίδια, τον αναγνώστη, στις αναδημοσιεύσεις, αλλά και στα μικρά δικά μου δημιουργήματα...
   Εύχομαι να είσαι πάντα καλά και να περνάς καλύτερα!!!
   Φιλιά και πάλι σε ευχαριστώ!
   Καλό σου ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 3. Χριστινάκι μου ίσως να είναι και η καλύτερη ανάρτηση που έχεις κάνει μέχρι τώρα.
  Δικαιώνομαι για την επιμονή μου να φτιάξεις ένα μπλόγκ με τη προσωπική σου σφραγίδα και ''άρωμα''γιατί ήξερα πολύ καλά το τι είχες να δώσεις σε ένα δικό σου χώρο και όχι σε άχρηστα-βαρετά και χαζά φόρουμ ξοδεύοντας τον χρόνο σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πολύ Ευτάστριε, αν και θεωρώ πως υπερβάλεις (και πάλι), ως προς το καλύτερη ανάρτηση, ίσως αυξάνεται κάπως η διάθεση μου, να δημιουργήσω μια καλύτερη ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...ξεφεύγοντας κάπως από το MATRIX που όλοι μας ζούμε!!!
   Το δε θέμα, της ανάρτησης είναι η μεγάλη μου αδυναμία και προσωπική ευχή...να καταφέρω κι εγώ μια μέρα να "τρουπώσω" http://youtu.be/562d5eUfYDQ σε μία Σκουληκότρυπα (που ο χώρος και ο χρόνος δεν θα έχουν καμία έννοια ατομικότητας)!!!
   Καλό ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 4. Πολύ ενδιαφέρον το σημερινό σου θέμα, Χριστίνα!!!
  Δεν ξέρω και πολλά σχετικά με το θέμα, αλλά κάθε φορά που ακούω τους όλους σκουληκότρυπα και μαύρη τρύπα, ο νους μου πάει σε κείμενα του Lovecraft.!
  Όμορφο βράδυ να έχεις!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χριστινάκι καλημέρα σου..
   Μ αρέσει που αν και δεν γνωρίζεις πολλά σου κέντρισε τον ενδιαφέρον σου το θέμα της ταινίας.
   Επίσης με την αναφορά σου, μου προσέφερες την ιδέα, να ασχοληθώ στο μέλλον με τον σκοτεινό πρίγκηπα του φανταστικού, Howard Phillips Lovecraf!
   Ευχομαι να είσαι ήδη σε διακοπές και να περνάς ξέγνοιαστα!
   Καλή συνέχεια να έχεις.

   Διαγραφή
 5. Μήπως τελικά δεν καταφέρουμε κάποτε(αν δεν το ΄χουν ήδη στα σκαριά) να κάνουμε κι αυτό που έκαναν στην ταινία;Κι άλλες φορές τέτοιες ταινίες που βλέπαμε-με τις διάφορες ανακαλύψεις τους-στον κινηματογράφο ή σε αυτοτελείς σειρές μας φαίνονταν εξωπραγματικές, ώσπου στο τέλος αποκαλύπτονταν το μυστικό.
  Υπέροχη η δημοσίευσή σου δοσμένη με τόσο απλό και κατανοητό τρόπο!
  Τα ανεξήγητα πάντα με προσέλκυαν κι ειδικά οι μαύρες τρύπες ήταν ένα μυστήριο.Θα ΄θελα πάντως να δοκιμάσω και να γίνω σαν τη Jodie Foster, για να δω αν μπορώ να παραμείνω άνθρωπος ή να χαθώ!
  Να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι κι ο Θεός πάντα μαζί σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νικό καλώς όρισες μετά από την μεγάλη απουσία σου.
   Χαίρομαι πάρα πολύ με την επιστροφή σου, (για ευνόητους λόγους)και ειδικά για το ότι ακόμη και με περιορισμένο διαδικτυακό χρόνο, με τιμάς για ακόμη μία φορά, ρίχνωντας την ματιά σου και σχολιάζοντας το θέμα της ανάρτησης(και φυσικά και με το μοναδικό βραβείο σου)!
   Για τον χωροχρόνο τώρα πως ή πότε "έγινε" εφικτή αυτή του η "καμπύλωση" που θα επιτρέπει μετακινήσεις σε αυτόν, χωρίς αλλοιώσεις ή απώλειες μόνο ο Kip Thorne το γνωρίζει, κι ευελπιστώ να μας το παρουσιάζει με έναν εξίσου φανταστικό τρόπο, όπως στην ταινία “Contact”!!!
   Εννοείται πως λατρεύω την ιδέα, να μπορούσα να "τρυπώσω" σαν την Αλίκη στο λαγούμι του χωροχρόνου...και φυσικά είναι το αγαπημένο μου θέμα σαν θεωρία...αλλά και γιατί όχι σαν πράξη.
   Ο δικός μου τρόπος για να σε ευχαριστήσω για το βραβείο αλλά και για τις ευχές σου (και τις αναφορές σου) θα είναι η αφιέρωση της επόμενης ανάρτησής μου, που αφορά το "Πραγματικό Νόημα της Ζωής" που πρόσφατα ίσως, επανεκτίμησες ή και αναθεώρησες.
   Να είσαι πάντα καλά, Νίκο και η δύναμή της ψυχής σου, να στέκει πάντα σωτήρας στους ανθρώπους που αγαπάς...

   Διαγραφή
 6. Εξαιρετικό ποστ και πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παραθέτεις σχετικά με το Contact και την συμμετοχή του Thorne στην συγγραφή του βιβλίου!!! Παρεμπιπτόντως, την ταινία είχα πολλά χρόνια να τη δω, και το Interstellar ήταν η αφορμή για να κάνω μια επανάληψη! Αυτό που έχω να πω, είναι ότι σε αντίθεση με άλλες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 90, η συγκεκριμένη αντέχει μια χαρά στο πέρασμα του χρόνου (χωρίς να είναι αριστούργημα σαν την ταινία του Nolan βέβαια)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή