Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ - Όταν "ο ψυχικός δεσμός", ενός έλλογου με ένα άλογο πλάσμα … θεραπεύει


   Ίππος, Άτι, Άλογο όπως κι αν το αποκαλέσεις, δεν αλλάζει και πολύ η αίγλη αυτού του πανέμορφου και τόσο ξεχωριστού πλάσματος.

Κοιτάζοντάς το, φαντάζει σαν ενσάρκωση μιας ..."alma libre" ή καλύτερα ενός "free spirit"!

  Tο άλογο θα μπορούσε να είναι ίσως, και το πιο «πολύτιμο τετράποδο» που συντροφεύει, τον άνθρωπο στον βίο του, εδώ και τόσους αιώνες. 
Έχοντας λοιπόν αναπτύξει στο πέρασμα του χρόνου, έναν ισχυρό, ψυχικό δεσμό μαζί του, το Άλογο πλάσμα, προσφέρει και πάλι,  στο Έλλογο μία ακόμη (λησμονημένη) ευεργετική του ικανότητα ... την θεραπευτική.


Στο άρθρο που ακολουθεί, μπορούμε να αντιληφθούμε πως ο άνθρωπος μπορεί στην διάρκεια   αυτής της θεραπείας 
"να βλέπει μέσα από τα μάτια του Αλόγου...


 ...και να τρέχει με τα πόδια του".
Μια βόλτα με το άλογο και το όνειρο γίνεται πραγματικότητα για χιλιάδες παιδιά με κινητικές, και όχι μόνο, δυσκολίες. Το όμορφο, υπερήφανο ζώο χαρίζει σε αθώα παιδιά την περηφάνια, την αυτοπεποίθηση και κυρίως την κίνηση, που κάποια ασθένεια ή κάποιο ατυχές γεγονός τους στέρησε.

    


Λέγεται ότι ο κόσμος θα ήταν καλύτερος αν οι ενήλικες προσπαθούσαν να τον βλέπουν μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών. Είναι βέβαιο ότι είναι καλύτερος με τα πόδια των αλόγων, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη ομάδα των μικρών αναβατών. 


Άλλωστε, είναι κλινικά αποδεδειγμένο πως το να είναι κανείς απλά κοντά στα άλογα, αλλάζει το μοτίβο της λειτουργίας του εγκεφάλου του. "Τα άλογα έχουν μια ηρεμιστική επίδραση, που βοηθά τους ανθρώπους να σταματούν να καθηλώνονται σε γεγονότα του παρελθόντος και τους ωθεί να κοιτάξουν στο μέλλον με αισιοδοξία", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συνδέσμου Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας (ΣΘΙΕ), Δήμητρα Καρουζάκη. 
Άλλωστε, η αξία της έφιππης άσκησης και ιππασίας στην ύπαιθρο, για άτομα με ειδικές ανάγκες, ήταν γνωστή στους Έλληνες από τον 5ο αιώνα π.χ, ενώ στη χώρα μας, το πρόγραμμα θεραπευτικής ιππασίας ξεκίνησε το 1983, με πρωτοβουλία της Aideen Lewis και με μια ομάδα παιδιών της "Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών" στον Ιππικό Όμιλο Βαρυπόμπης. 


Το 1992 συγκροτήθηκε σε σωματείο εθελοντικού, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία "Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας", ενώ την επόμενη χρονιά αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Η εισαγωγή του αλόγου στη θεραπεία δεν είναι μια σύγχρονη ανακάλυψη. Όπως επισημαίνει η κ. Καρουζάκη, από την αρχαιότητα ακόμα, οι γιατροί είχαν εκτιμήσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ιππασίας στην υποστήριξη της υγείας και στη σκληραγώγηση. 


Από ιατρικά δοκίμια του 17ου και 18ου αιώνα, γνωρίζουμε, όπως μας εξηγεί η κ. Καρουζάκη, ότι κάποιοι γιατροί της εποχής έβλεπαν την ιππασία ως μια ιδιαίτερα εντατική άσκηση του σώματος, που επενεργούσε σε όλο τον οργανισμό, που μπορούσε να δυναμώσει και να αυξήσει την αντοχή του και να δράσει αποτελεσματικά απέναντι στις ασθένειες.


Με τα χρόνια, ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη των φυσικών επιστημών κατά τον 19ο αιώνα, συνετέλεσε ώστε να λησμονηθεί αυτή η παλιά γνώση για τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε η κίνηση πάνω στο άλογο, στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. 


Η θεραπευτική ιππασία είναι μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη θεραπεία με την εκπαίδευση, την άθληση και την ψυχαγωγία. Απευθύνεται σε άτομα με νοητικές, σωματικές, μαθησιακές, νευρολογικές ή ψυχολογικές δυσκολίες.
Οφέλη Θεραπευτικής Ιππασίας

Τα οφέλη της θεραπευτικής ιππασίας καταγράφονται πολλαπλά, όπως μας εξηγεί η κ. Καρουζάκη και κατατάσσονται σε σωματικά, νοητικά-αισθητηριακά και ψυχολογικά.


Τα σωματικά περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετρίας, βελτίωση της ισορροπίας, της στάσης του ελέγχου του κεφαλιού, μείωση της σπαστικότητας, αύξηση του εύρους κίνησης και βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας.

Στα νοητικά-αισθητηριακά έχουμε: αύξηση της προσοχής και της οπτικοακουστικής ικανότητας, βελτίωση της αντίληψης του σώματος και αύξηση της ικανότητας του προσανατολισμού. 

Στα δε ψυχολογικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η βελτίωση της δραστηριοποίησης, της κοινωνικοποίησης και της αυτοπεποίθησης, καθώς και της εγρήγορσης.


Οι κύριες ενδείξεις της Θεραπευτικής Ιππασίας είναι: νευρολογικές καταστάσεις, εγκεφαλική παράλυση, δισχιδής ράχη, μυϊκή δυστροφία, βλάβες νωτιαίου μυελού, σκλήρυνση κατά πλάκας, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληψία, κακώσεις κεφαλής, τύφλωση, κώφωση, ορθοπεδικές καταστάσεις, αρθρίτιδας. Σύνδρομο Down, αυτισμός, προβλήματα συμπεριφοράς και πολιομυελίτιδα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, στον κατάλογο.
Οι κλάδοι της θεραπευτικής ιππασίας και πώς βοηθούν τον άνθρωπο 


Η θεραπευτική ιππασία είναι μια ολιστική προσέγγιση αποκατάστασης και οι κλάδοι της είναι η ιπποθεραπεία, το άθλημα για άτομα με αναπηρίες, η θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία και η ψυχοθεραπεία με άλογο, εξηγεί η κ. Καρουζάκη. 


Η ιπποθεραπεία είναι η ιατρική και φυσιοθεραπευτική κατεύθυνση στη θεραπευτική ιππασία. Αυτή η θεραπευτική μορφή δεν είναι ενεργητική ιππασία, αλλά μια καθαρά ιατρική θεραπευτική μέθοδος, με την έννοια των φυσιοθεραπευτικών κινήσεων. Η θεραπεία στην ιπποθεραπεία, είναι πάνω από όλα παθητική προσαρμογή του ενδιαφερόμενου στο ρυθμό και την κίνηση του αλόγου. 
Η θεραπευτική εκπαιδευτική ιππασία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες ως ατομική ή ομαδική μορφή και περιλαμβάνει ασκήσεις για

 
την βελτίωση των μαθησιακών, σωματικών και ψυχοκινητικών ικανοτήτων. Το άλογο, είτε καθοδηγείται από τον οδηγό του, είτε ιππεύεται αυτόνομα από τον ασκούμενο. 

Η ψυχοθεραπεία με άλογο, στηρίζεται στην ψυχαναλυτική δυναμική για την αντιμετώπιση κυρίως των ψυχώσεων, καταθλίψεων και του ιδρυματισμού και έχει ως στόχο να αναπτύξει στον ψυχικά πάσχοντα δεξιότητες που η ψυχική νόσος έχει αναστείλει. Έτσι, ο ωφελούμενος αποκτά κινητικές, νοητικές και κοινωνικές δεξιότητες.

Πρόλογος και φωτογραφική επιμέλεια από Xibalba


19 σχόλια:

 1. Καλημέρα! Καλώς σε βρήκα! Θαυμάσιο άρθρο και λατρεύω τα άλογα!!!!!!!!!!!!
  Πολύ όμορφο blog!!! Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες καλή μου Άννα.
   Είναι όντως, πολύ όμορφα και πιστεύω πως δύσκολα θα βρεις ανθρώπους να τα "μισούν"...
   Σε ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιό σου!
   Να είσαι καλά και να έχεις καλό ξημέρωμα, εύχομαι.

   Διαγραφή
 2. πολύ ωραία πράγματα αυτά φίλη μου... μου φαίνεται αύριο πρωί πρωί θα πάω να πάρω κι εγώ ένα... μακάρι να μπορούσα βέβαια... ας τα εκτιμούν όλα αυτά οι λίγοι τυχεροί που τα απολαμβάνουν...
  εύγε... κάνουν τη διαφορά οι αναρτήσεις σου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εύστοχε φίλε μου , κατανοώ βέβαια, (και μάλιστα ήθελα να το γράψω και σαν επίλογο) την ιδιαίτερη αναφορά σου...στο θέμα των πολλών αλλά και των λίγων που "απευθύνεται", όσων αφορά την δυνατότητα που έχουν σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε, οι άνθρωποι και μάλιστα με παθήσεις να ακολουθήσουν μια τέτοια θεραπεία. Το σημαντικό που ήθελα να εκφράσω περικλείεται στην φράση του τίτλου της ανάρτησης και είναι, "ο ψυχικός δεσμός"... που είναι γεγονός.
   Άλλωστε ο άνθρωπος "εμπορεύεται" ως και την ίδια του την φύση, σε αυτήν που τον περιβάλλει θα σταματούσε;
   Πάντως υπάρχουν και περιπτώσεις (τυχερών) ανθρώπων της υπαίθρου, που απολαμβάνουν την επαφή τους με τα τόσο μοναδικά ζωντανά!
   Να είσαι καλά και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου Νημερτή.
   Καλό ξημέρωμα να έχεις.

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα. Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση.
  Αν θες δε και εδώ.
  http://eyrytixn.blogspot.gr/2011/03/blog-post_13.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα και καλό μήνα Ευρυτάνα.Σε ευχαριστώ πολύ για την όμορφη εικόνα να είσαι καλά και να έχεις ένα καλό Σαββατόβραδο.

   Διαγραφή
 4. Cuanto amor mutuo hay en este hermoso blog

  Los animales y las personas en armonia intercambiando cariño,,Respato y amor entre ambos---Bello!!!!

  Gracias por compartir..Desde España con cariño
  Victoria

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μi buen amigo victoria gracias por sus amables palabras, su pensamiento es único.
   Desde Grecia con amor, para Espana!

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα και ευ-λογημένη δημιουργική εβδομάδα!

  Με την σειρά μου, για την μετοχή του ιστότοπου, στην Συν-Παν-τική δια-δρομή και συν-οδοιπορία, προς την εξερεύνηση και ερμηνεία του Πολυ-Σύμπαντος Χωρο-χρόνου, της έλλογης δομής του, αλλά και του Ενός Δημιουργού αυτού, όχι τυπικά και δεοντολογικά, αλλά ουσιαστικά και εγκάρδια, αποδίδω τιμητικά την "Διαδικτυακή διάκριση", εδώ: http://paishellas.blogspot.gr/2013/10/paishellasblogspotgr.html

  Έρρωσο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτριε για τις μοναδικές επισημάνσεις, με τα τόσο καλά σου σχόλια!
   Και φυσικά σε ευχαριστώ πολύ για την ιδιαίτερη τιμή, που μου κάνεις με την προσφορά σου, αυτής της "Διαδικτυακής διάκρισης"...
   Να είσαι πάντα καλά.
   Καλό σου ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 6. Να πω την "αμαρτία" μου, δεν έχω ανέβει ποτέ ως τώρα ούτε σε άλογο ούτε καν σε γαϊδουράκο. Περισσότερο επειδή δεν έτυχε απ' όσο μπορώ να υποθέσω τώρα που το σκέφτομαι.
  Ωστόσο και να μου δυνόταν η ευχέρεια, δεν ξέρω αν τελικά θα το αποφάσιζα. Ο κυριότερος λόγος αυτής μου της αναστολής είναι ότι δεν μπορώ να "χρησιμοποιήσω" κατά τέτοιον τρόπο κάτι τόσο ευγενικό και περήφανο όπως είναι κανονικά σχεδόν κάθε άλογο.
  Εντάξει, καταλαβαίνω πως, για πολλούς, θα δείχνω με αυτά που λέω είτε σαν "υπερβολικός" είτε απλά σαν ένα είδος... "βλάκα"(;). Τη στιγμή δηλαδή που τα άλογα, σαν είδος, τα έχουμε για τέτοιες "χρήσεις" εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και σε πάρα πολλούς πολιτισμούς. Γνωστά όλα αυτά αλλά και πάλι δεν μπορώ να αποβάλω αυτή μου την αίσθηση - προσέγγιση στο θέμα.
  Τώρα, όσο αφορά στενά τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, είναι άλλο ζήτημα και σαφώς, για τέτοιες περιπτώσεις, όλα αποκτούν άλλη σημειολογία, δεν το συσχετίζω.
  Πολύ καλό το θέμα σου (ως συνήθως δηλαδή)! ;-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτές να ήταν οι όλες οι "αμαρτίες" μας καλέ μου φίλε, που έχουν να κάνουν με τ' άλλα πλάσματα του πλανήτη!
   Εδώ έχουμε"καβαλήσει" τις ζωές άλλων ανθρώπων, στα άλογα θα σταματούσαμε...;
   Το βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να δεχθώ, για κάποιον άνθρωπο που εκφράζεται έτσι "δεν μπορώ να "χρησιμοποιήσω" κατά τέτοιον τρόπο κάτι τόσο ευγενικό και περήφανο όπως είναι κανονικά σχεδόν κάθε άλογο" τον χαρακτηρισμό του βλάκα, αλλά μιας, όμοια ευγενικής ψυχής, όπως αυτή του αλόγου που περιγράφεις...!
   Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για την ξεχωριστή παρουσία σου.
   Καλό σου ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 7. Είχα δει φευγαλέα κάποια ρεπορτάζ στην ΤV. και είχα εντυπωσιαστεί, αλλά δεν το έψαξα περισσότερο!
  Η παρουσίαση της ιπποθεραπείας από σένα, προσεγγίζει αυθεντικά και γόνιμα την πραγματική του διάσταση.
  Άλλη μια αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου - ζώου με ευεργετικές ιδιότητες, που είναι ουσιαστική κι ωφέλιμη!
  Υπέροχο κείμενο με συνδυαστικές φωτογραφίες! Καλό απόγευμα γλυκιά Χριστίνα! Φιλάκια:))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κατερινάκι μου, αυτό ακριβώς που αναφέρεις, ήταν το "θέμα" αυτής της αναφοράς μου "η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου - ζώου με ευεργετικές ιδιότητες".
   Πολλά φιλιά και ένα ξενοιαστο Σαββατοκύριακο να έχεις!
   Και φυσικά καλό μήνα (έστω κι αργά)...

   Διαγραφή
 8. Kαλημέρα Χριστίνα μας
  Συγχαρητήρια για το θέμα της ανάρτησης.
  Βλέπω και έναν ακόμα φίλο του blog σου
  που σε βραβεύει...και χαίρομε γι'αυτό!!!
  Γιατί δικαιωνόμαστε στα σχόλια μας..
  Αλήθεια που είσαι και δεν απαντάς
  στο μήνυμα μας να παραλάβεις το δικό
  μας ΒΡΑΒΕΙΟ;
  Ο Στράτος μάλλον το πίρε γιατί
  σχολίασε.
  Παύλος-Μαριέτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλοί μου φίλοι, έμαθα ότι επιτέλους "ξεμπερδέψατε" με τις προγραμματισμένες εργασίες που είχατε. κι ότι έμειναν μόνο τα καθαρίσματα...!
   Εύχομαι να είστε γεροί και να απολαύσετε τους κόπους σας, στο νέο περιβάλλον που δημιουργήσατε!
   Πιστεύω πως σύντομα θα τα πούμε κι από κοντά σε κάποιο ταβερνάκι της πόλης μας!
   Σας ευχαριστώ και πάλι για την τιμή που μου κάνετε, μα κυρίως για τα καλά σας λόγια.
   Είχα κάποιες οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις που μου στερούσαν την επαφή μου με το ιστολόγιο και φυσικά την επικοινωνία μου με τους διαδικτυακούς μου φίλους.Σας ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση.
   Χαίρομαι που επέστρεψα και είστε όλοι καλά!
   Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε και καλό μήνα.

   Διαγραφή
 9. Ούτε από άλογα ξέρω καλή μου Χριστίνα, ούτε από βέσπα!Δε θα 'λεγα βέβαια όχι στο να μάθω ιππασία... το βρίσκω ενδιαφέρον!Για χαλαρωτικό δεν ξέρω, γιατί και μόνο που βλέπεις άλογο, τον Αλογοσκούφη μου φέρνει στο μυαλό και τέρμα η χαλάρωση!αχαχα!
  Πάντως πέρα απ' την πλάκα, μου αρέσουν τα άλογα και θα 'θελα να κάνω ιππασία.Το κείμενό σου πολύ ενδιαφέρον και δεν ήξερα καν τις ευεργετικές ιδιότητες της ιππασίας και του αλόγου.Τώρα αν αυτά είναι άλογα κι εμείς έλλογα όντα, εδώ πρέπει να χωρούν πολλές ενστάσεις...Αλλιώς μου τα 'μαθαν για τα άλογα.Ίππους τα λέγανε και μάλιστα είναι πανέξυπνα, αλλά οι άνθρωποι για να υποβαθμίσουν τη νοημοσύνη τους τα ονόμασαν άλογα(πρέπει να 'χουμε την πρωτοκαθεδρία σε όλα!)
  Χαρούμενο μεσημέρι να περάσετε!:-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ Νικόλα μου, πόσο δίκιο έχεις για την υποβάθμιση ... εγινήκαμε εμείς "πρόβατα" κι ουρλιάζουμε σαν "μπαμπουίνοι", κι οι ίπποι γίνηκαν απλώς ... άλογα! Ποιος άραγε είναι σε χειρότερη μοίρα;
   Σ ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
   Εύχομαι να δείξουμε όλοι Ψυχραιμία, σε όσα γύρω μας συμβαίνουν και Λογική χωρίς το στερητικό Α- μπροστά!
   Καλό σας ξημέρωμα φίλοι μου!

   Διαγραφή