Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013

Μαύρες τρύπες - Οι "λαμπερές χορεύτριες" του σύμπαντος
                                 

Μαύρες Τρύπες

Μία σουπερνόβα ή ένα πάλσαρ είναι πραγματικά εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βαρυτική δύναμη μιας "μαύρης τρύπας". Μία "μαύρη τρύπα" είναι πραγματικά ένα από τα πιο μυστηριώδη ουράνια αντικείμενα. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι στο εσωτερικό της οι νόμοι της φυσικής δεν έχουν καμία υπόσταση. Και όμως η σύγχρονη επιστήμη και η γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν έχουν αποδείξει ήδη τη θεωρητική τους, τουλάχιστον, ύπαρξη. Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από τα απολειφάδια αυτά της καρδιάς των πιο γιγάντιων άστρων στο σύμπαν, που έχουν συμπιέσει τα υλικά τριών και πάνω ήλιων στο χώρο ενός σταδίου, ούτε καν το ίδιο το φως. Γι' αυτό και η ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας μπορεί να γίνει μόνο από την επίδραση που έχει αυτή στη γύρω της περιοχή και σε κάποιο γειτονικό της άστρο.


Μια και τα περισσότερα άστρα στο σύμπαν είναι μέλη διπλών και πολλαπλών αστρικών συστημάτων, υπάρχει περίπτωση ένα από τα δύο άστρα ενός ζευγαριού να εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα. Αν λοιπόν η μαύρη αυτή τρύπα βρίσκεται αρκετά κοντά στο άλλο άστρο, η δύναμη της τεράστιας βαρύτητας που έχει, θα τραβήξει τα υλικά του άστρου προς το μέρος της σαν μία απόκοσμη διαστημική ρουφήχτρα. Τα αστρικά υλικά συγκεντρώνονται σ` έναν παχύ δίσκο γύρω από τη μαύρη τρύπα σε μία τελευταία προσπάθεια ν` αποφύγουν το αναπόφευκτο. Μάταια όμως, γιατί σύντομα η βαρυτική δύναμη της μαύρης τρύπας τα τραβάει με επιταχυνόμενο ρυθμό στην απύθμενη άβυσσο της, εκπέμποντας στα πρόθυρα τεράστιες ποσότητες ακτίνων Χ.


Μία "μαύρη τρύπα" είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τον ανθρώπινο νου και ίσως αυτό να οφείλεται μερικώς, τουλάχιστον, στον όρο "τρύπα". Γιατί μ` αυτή τη λέξη πολλοί από μας φαντάζονται κάποιο βαθούλωμα πάνω σε μία επιφάνεια ή το χαρακτηριστικό ομώνυμο σκίσιμο στην επιφάνεια ενός χαρτιού. Επί πλέον η έννοια της λέξης υπονοεί επίσης και την έννοια της "έλλειψης ύλης". Μία "μαύρη τρύπα" όμως είναι τελείως διαφορετική. Δεν είναι μία τρύπα σε "κάτι", γιατί είναι από μόνη της "κάτι", είναι μία τρισδιάστατη, σφαιρική "τρύπα" ή, αν προτιμάτε, μία στερεά "τρύπα". Είναι μία σφαίρα ύλης και όχι ένα κενό ύλης. Αφού λοιπόν είναι σφαιρική, από παντού φαίνεται ίδια, ενώ αν κοιτάζαμε μέσα της, δεν θα βλέπαμε την άλλη μεριά, αλλά θα αντικρίζαμε ένα άπειρο σκοτάδι που θα ήταν το ίδιο απ` οπουδήποτε και αν κοιτάζαμε.
Η θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν μας λέει ότι ο διαστημικός χώρος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται ένα φανταστικό λαστιχένιο "σύμπαν". Μ` αυτό το σκεπτικό κάθε άστρο ή πλανήτης, κάθε τι το υλικό στο σύμπαν, δημιουργεί μία παραμόρφωση στο διαστημικό χώρο γύρω από το αντικείμενο αυτό. Η παραμόρφωση μάλιστα αυτή είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των υλικών που περιέχονται στο αντικείμενο που τη δημιουργεί. Η θεωρία όμως του Αϊνστάιν υπονοεί επίσης ότι στο σύμπαν θα μπορούσε να υπάρξει και κάποιο αντικείμενο με υλικά τόσο πολύ συμπιεσμένα, ώστε η δύναμη της βαρύτητας του να παραμορφώσει το διάστημα γύρω του σε αφάνταστο βαθμό και μέχρις ότου αυτό το αντικείμενο, "ανοίγοντας" μία "τρύπα" στη δομή του σύμπαντος, "χαθεί" για πάντα απ` αυτό.


Μία "μαύρη τρύπα" είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου. Ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμη και από τα υλικά ενός άστρου νετρονίων. Αν μπορούσαμε να συμπιέσουμε τη Γη μας ολάκερη στο μέγεθος ενός κερασιού, θα την είχαμε μετατρέψει σε μία "μαύρη τρύπα". Φυσικά δεν υπάρχει καμία γνωστή διαδικασία που θα μπορούσε να μετατρέψει τη Γη ή και τον Ήλιο ακόμη, σε "μαύρη τρύπα". Ο καταρρέων πυρήνας μιας σουπερνόβα, με υλικά πάνω από δυόμισι ηλιακές μάζες, είναι ένα από τα ελάχιστα αντικείμενα στο σύμπαν που μπορούν να δημιουργήσουν κάτι τέτοιο. Και αυτού του είδους η "τρύπα", θα πρέπει, εκ των πραγμάτων, να είναι "μαύρη".


Οτιδήποτε και αν "πέσει" μέσα σε μία "μαύρη τρύπα" "χάνεται" από το σύμπαν, γιατί η βαρύτητα εδώ είναι τόσο μεγάλη ώστε ούτε και αυτό ακόμη το φως να μην μπορεί να διαφύγει από την ελκτική της δύναμη. Μ` αυτή λοιπόν την έννοια χρησιμοποιείται και ο όρος "μαύρη τρύπα". "Τρύπα", γιατί ένα τέτοιο αντικείμενο απορροφάει σαν "διαστημική ρουφήχτρα" οτιδήποτε συναντήσει στο διάβα του και "μαύρη", γιατί ούτε και αυτό ακόμη το φως δεν έχει τη δυνατότητα να δραπετεύσει από την "επιφάνειά" του, για να καταγραφεί από τα μάτια μας ή τα διάφορα άλλα ευαίσθητα όργανα των αστεροσκοπείων μας. Μια "μαύρη τρύπα" λοιπόν είναι σαν το χαμόγελο χωρίς τη γάτα, που περιγράφει ο Λούις Κάρολ στο μυθιστόρημά του "Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων". Είναι ένα "άστρο" που έχει καταρρεύσει σ` ένα απειροελάχιστα μικροσκοπικό μέγεθος, αφήνοντας πίσω του την ένταση μόνο της βαρύτητάς του. Μ` αυτή λοιπόν μόνο την έννοια μπορούμε να μιλάμε για "μαύρες τρύπες" στο διάστημα.

6 σχόλια:

 1. Ενδιαφέρον και αρκετά απλό το θέμα σου xibalba μου,είναι ότι πρέπει θα έλεγα να λειτουργήσει σαν εισαγωγικό σημείωμα για κάποιον που ενδεχομένως θα ασχοληθεί για πρώτη του φορά με αυτό το μεγάλο κοσμικό υπέρ θέαμα.
  Προσωπικά πιστεύω πως για να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα χρειάζεται να συμβούν πολύ περισσότερα κοσμικά γεγονότα και διαδικασίες στο διαστρικό χώρο απ'ότι για παράδειγμα η κατάρρευση ενός άστρου με μάζα 2,5 φορές περισσότερη από αυτή του ήλιου μας.Η ενέργεια που θα εκτοξευθεί γύρω από αυτό το άστρο θα μας δώσει ένα εντυπωσιακό supernova(με ότι συνεπάγεται για τα γειτονικά σε αυτό πλανητικά συστήματα) και ένα λευκό νάνο πολλά υποσχόμενο να εξελιχθεί σε palsar.
  Aπ' την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε και απόλυτοι σε όποια θεωρία και αυτό γιατί οι ποσότητες της ενέργειας που υπάρχουν εκεί ,οι τροχιακές μεταβολές των αστέρων ίσως προκαλούν δυνητικές(ενέργειες κίνησης) άρα έν δυνάμει μαύρες τρύπες.
  Χθές το βράδυ βλέποντας στο κινηματογράφο τη τέλεια ταινία gravity σε ένα πλάνο της ταινίας και καθώς η πρωταγωνίστρια αιωρούνταν στο διάστημα κάτω στη Γη το φόντο ήταν ένα σύστημα υψηλής πίεσης μάλλον στον ειρηνικό ωκεανό(απαρχή η ξεκίνημα ενός τυφώνα) με πολλά σύννεφα σε σπειροειδή σχήμα καταλήγοντας προς στο κέντρο.Αμέσως το παρομοίωσα με μια μαύρη τρύπα όμοια με αυτή του γαλαξία μας και αναλογιζόμενος τι συμβαίνει τώρα στις Φιλιππίνες,τι θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό μας γαλαξία αν ανοίξει για τα καλά η όρεξη της.
  Φιλιά και καλό βράδυ να έχουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. "...τι θα μπορούσε να συμβεί και στο δικό μας γαλαξία αν ανοίξει για τα καλά η όρεξη της" Γιατί δεν βλέπεις και την άλλη όψη...μπορεί αυτή να είναι και η ΣΩΤΗΡΙΑ μας!!!
   Άσε που θα είναι πολύ καλύτερα από το να μας σκάσει στο κεφάλι ο nibiru!!!...και μη χειρότερα που λέμε.
   Να είσαι καλά Ευτάστριε.
   Καλό μας ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 2. Eξαιρετική ανάρτηση. Συγχαρητήρια για την επιλογή!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ευρυτάνα!
   Και σε σένα συγχαρητήρια, που καταφέρνεις, Ιχνηλατώντας τον τόπο σου, να μας μεταφέρεις εικόνες από τα πανέμορφα μονοπάτια της υπέροχης αυτής φύσης!!!
   Καλή εβδομάδα και καλό σου ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 3. Τι όμορφος τίτλος! Μ' ενθουσίασε η λεπτομέρεια και η απλότητα του κειμένου σου!
  Εξαίσια ανάρτηση γλυκιά xibalba! Καλή συνέχεια! Τα φιλιά μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή μου φίλη σε ευχαριστώ πολύ.
   Τό 'χετε "εσείς" οι Κατερίνες, την καλή σας σκέψη, που την εκφράζεται πάντα με τον γλυκό σας λόγο!
   Να είσαι(στε) πάντα καλά!
   Πολλά φιλιά για μια καλή εβδομάδα!

   Διαγραφή