Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

Με έπαθλο ... ένα νέο τεχνητό μέλοςΜις Νάρκη  Τα σημάδια στο σώμα, ενός χρόνιου πολέμου

Πόσο εύκολα, άραγε  μπορούν να καλυφθούν αυτά  τα σημάδια που αφήνει ο πόλεμος στο σώμα, με αυτόν τον  αποκαλούμενο «διαγωνισμό ομορφιάς», χαρίζοντας  στη νικήτρια, ένα τεχνητό μέλος…;
Ένα  "έπαθλο" που δεν θα ξεδιψάσει τη δίψα, δε θα χορτάσει την πείνα και δεν θα αποκαταστήσει ποτέ την "ψυχική αναπηρία" που αφήνει ένας πόλεμος. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει θα ' ναι ίσως ένα "μπάλωμα" στην ανάμνηση ότι τον έχεις βιώσει... 

Έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους διαγωνισμούς ομορφιάς στον κόσμο παρουσιάζει το νέο ντοκιμαντέρ της Εμπόλεμης Ζώνης του Σωτήρη Δανέζη, με τίτλο «Μις Νάρκη 2008».
Ο φακός της εκπομπής ταξιδεύει στην 3η πιο ναρκοθετημένη περιοχή του πλανήτη, όπου 18 ξεχωριστές γυναίκες διαγωνίζονται για ένα διαφορετικό τίτλο ομορφιάς. Στα δώρα της νικήτριας δεν συγκαταλέγεται ένα συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων, ούτε ένα αυτοκίνητο. Δε θα κάνει ταξίδια στον κόσμο, ούτε φωτογραφήσεις για περιοδικά μόδας. Το δώρο της θα είναι, απλώς, ένα τεχνητό προσθετικό μέλος.
Στα καλλιστεία, που διεξάγονται για πρώτη φορά στην Αγκόλα, τη χώρα όπου σχεδόν σε κάθε κάτοικο αντιστοιχεί και μια θαμμένη νάρκη, οι υποψήφιες Μις είναι όλες γυναίκες ακρωτηριασμένες, θύματα των ναρκών.


Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ τις ακολουθούν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τον διαγωνισμό, καταγράφουν τα όσα έγιναν τη μεγάλη βραδιά, αλλά και την επόμενη μέρα για τη νικήτρια και τις ηττημένες.
Οι 18 υποψήφιες, μια από κάθε επαρχία της χώρας, παίρνουν μέρος σε σεμινάρια ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, μαθαίνουν πώς να περπατούν στο κόκκινο χαλί της πασαρέλας, φωτογραφίζονται και δίνουν το μήνυμα: Ο καθένας έχει το δικαίωμα να νιώθει όμορφος.
Την ίδια ώρα ο εμπνευστής των καλλιστείων, Νορβηγός σκηνοθέτης Μόρτεν Τράαβικ, δέχεται έντονη κριτική τόσο για το έπαθλο όσο και για το ποσό που συγκέντρωσε στην πατρίδα του και ξόδεψε με σκοπό τη διοργάνωση αυτού του διαγωνισμού ομορφιάς.


Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στις ιστορίες τριών υποψηφίων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, της Αουγκούστα από τη Λουάντα, της Λουϊζα από το Μπένγκο, που σημαδεύτηκε στο πρόσωπο από την έκρηξη της νάρκης και της Αλεσάντρα από την Λούντα Σουλ, η οποία ταξίδεψε στην πρωτεύουσα Λουάντα μαζί με το παιδί της.
Η Αγκόλα, είναι η 3η πιο ναρκοθετημένη χώρα του πλανήτη. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τον ακριβή αριθμό των ναρκών που «φυτεύτηκαν» στη χώρα από τον αγώνα της ανεξαρτησίας, το 1961 μέχρι και το τέλους του πολέμου, το 2002. Το βέβαιο είναι ότι για περισσότερες από 4 δεκαετίες, το έδαφος της Αγκόλας, πλούσιο σε πετρέλαιο και πολύτιμους λίθους, γέμιζε από νάρκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός τους κυμαίνεται από 1 έως 6.000.000. Τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις κατά των ναρκών τις υπολογίζουν σε 14.000.000 εκατομμύρια, δηλαδή μια νάρκη για κάθε κάτοικο της χώρας.
Μέχρι σήμερα το 98% των θυμάτων είναι πολίτες, πολλοί από αυτούς παιδιά που ξεστράτισαν στη διάρκεια του παιχνιδιού.


Για τους ενήλικες ο κίνδυνος παραμονεύει σε μονοπάτια, στο χωράφι που καλλιεργούν, δίπλα στο ποτάμι, λίγα μέτρα από τα σπίτια του χωριού. Στην Αγκόλα υπολογίζεται ότι έχουν ακρωτηριαστεί από νάρκες πάνω από 80.000 άνθρωποι. Τέσσερις στους δέκα είναι γυναίκες.


Απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία το 1975. Ωστόσο, οι ένοπλες ομάδες που μάχονταν τους αποικιοκράτες, συνέχισαν να πολεμούν για την εξουσία. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν 27 χρόνια και σκοτώθηκαν περίπου 500.000 άνθρωποι. Θεωρείται ο μεγαλύτερος και φονικότερος από τους αποκαλούμενους «πολέμους δι' αντιπροσώπων», της ψυχροπολεμικής περιόδου. Ενεπλάκησαν, άμεσα ή έμμεσα, αρκετές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και της Δύσης.
Οι 18 υποψήφιες για τον τίτλο της «Μις Νάρκη 2008» μένουν σε μια μικρή πανσιόν στα προάστια της Λουάντα. Παραμονές της μεγάλης βραδιάς, τους επισκέπτεται ο κομμωτής που θα περιποιηθεί τα μαλλιά τους... Για ορισμένες γυναίκες αυτή είναι η μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς οι περισσότερες έρχονται από χωριά της επαρχίας, είναι άνεργες και δεν έχουν τελειώσει το σχολείο.


Η Αλεσάντρα που ήρθε στο διαγωνισμό με το παιδί της, φαίνεται σαν να ανακαλύπτει ξανά, στα 26 της χρόνια, τι σημαίνει να είναι και να δείχνει όμορφη. Η νάρκη παραλίγο να της στερήσει τη ζωή, σε ηλικία επτά ετών. «Στην καθημερινότητά μου αυτό που σκέφτομαι για τη ζωή μου είναι ότι δεν έχω υποστήριξη. Ξέρεις πώς είναι όταν ένα άτομο είναι χωρίς δουλειά, πώς είναι να ζεις μια ζωή με δυστυχία, μια ζωή αφύσικη».
Η Λουίζα Μιγκέλ Ματάο από το Μπένγκο είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες γυναίκες. Η νάρκη που πάτησε σε ηλικία 12 ετών, δεν σημάδεψε μόνο τη ζωή αλλά και το πρόσωπό της. «Με το που πάτησα την νάρκη με σήκωσε ο καπνός και μετά με έριξε πάλι κάτω στο έδαφος. Όλα ήταν σκοτεινά. Δεν ήξερα που βρισκόμουν. Το μόνο που έβλεπα μπροστά μου ήταν το σκοτάδι».
Το περιβάλλον του διαγωνισμού είναι πολύ διαφορετικό από την καθημερινή ζωή των 18 γυναικών. Από την απλή, χωρίς πολυτέλειες, ζωή στο χωριό, οι υποψήφιες περνούν μερικές μέρες στην πρωτεύουσα Λουάντα και κάνουν πρόβες με βραδινά φορέματα που δεν έχουν ξαναφορέσει ποτέ. Για μερικές ημέρες θα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η Αουγκούστα Εουρικέτε Αρουρίτα, η υποψήφια από την επαρχία της Λουάντα, πιστεύει ότι ο διαγωνισμός θα αναδείξει σε διεθνές επίπεδο όχι μόνο το ζήτημα των ναρκών αλλά και τη σκληρή καθημερινότητα των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. «Αν θα μπορούσα να έρθω σε επαφή με την κυβέρνηση, θα ήθελα να ανοίξω ένα κέντρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Να μπορούν να σπουδάσουν, να έχουν ένα επίπεδο, ώστε να μην «μειονεκτούν».
Σύμφωνα με την Αουγκούστα «το άτομο που θα κερδίσει, δεν θα κερδίσει για τον εαυτό του, αλλά για όλες τις ανάπηρες από νάρκη».
Ο διαγωνισμός ομορφιάς «Μις Νάρκη 2008» συγκέντρωσε την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Πολλοί χαρακτήρισαν την διοργάνωση ως ένα σόου φρίκης. Ωστόσο, ο Νορβηγός σκηνοθέτης που εμπνεύστηκε και διοργάνωσε αυτά καλλιστεία υποστηρίζει: «Θα έλεγα ότι αν το αποκαλέσεις έτσι, τότε αυτό λέει πολλά σχετικά με την δική σου άποψη για τους ανάπηρους ανθρώπους από ότι λέει για το δικό μας έργο».


«Αυτός ο διαγωνισμός ομορφιάς αποτελεί κοροϊδία για τα θύματα των ναρκών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Khieu Khanarith και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει αυτή την εκδήλωση». Ο διαγωνισμός ομορφιάς επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.
Το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε επιστολή στους διοργανωτές της εκδήλωσης την περασμένη Παρασκευή, πληροφορώντας τους για την απαγόρευση και υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο διαγωνισμός θα έπληττε την «αξιοπρέπεια και την τιμή των ατόμων με αναπηρία».
Ο διοργανωτής του διαγωνισμού Morten Traavik δήλωσε «απογοητευμένος» από την απόφαση αλλά συμπλήρωσε ότι ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί με την ψηφοφορία να γίνεται μέσω διαδικτύου έως τις 3 Δεκεμβρίου, ενώ το όνομα της νικήτριας θα ανακοινωθεί στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο Νορβηγός θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Morten Traavik διοργάνωσε πέρσι τον ίδιο διαγωνισμό ομορφιάς στην Αγκόλα τον περασμένο χρόνο, λαμβάνοντας χορηγίες από διάφορους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Φέτος, για τον τίτλο της «Μις Νάρκη» θα διαγωνιστούν 20 γυναίκες, ηλικίας 18-48 ετών, από την Καμπότζη.
Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίζονται κάθε χρόνο στην Καμπότζη, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 4 με 6 εκατομμύρια νάρκες που δεν έχουν εκραγεί διάσπαρτες στη χώρα, μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου.


Περίπου 25.000 πολίτες της Καμπότζης έχουν ακρωτηριαστεί από έκρηξη νάρκης.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Licadho, Kek Galabru δεν εγκρίνει τον διαγωνισμό. «Δεν χωράει αμφιβολία ότι η αφύπνιση του κόσμου γύρω από το θέμα είναι σημαντική. Όμως για μένα, αυτό αποτελεί εκμετάλλευση των θυμάτων. Για τα θύματα εξακολουθεί να είναι οδυνηρό. Αλλά λένε «κοίταξε με, είμαι ακόμα όμορφη παρόλο που έχασα το πόδι μου». Δεν χρειάζεται να προκαλέσουμε την αφύπνιση με αυτόν τον αμφιλεγόμενο τρόπο».
Το 2006 ο πρωθυπουργός της Καμπότζης, Hun Sen είχε απαγορεύσει τη διεξαγωγή καλλιστείων για την ανάδειξη της «Μις Καμπότζη», επισημαίνοντας ότι τέτοια εκδήλωση δεν επρόκειτο να επιτραπεί έως ότου η πείνα που πλήττει τη χωρά μειωθεί στο μισό.Πηγές: http://www.megatv.com
            http://tvxs.gr6 σχόλια:

 1. Ολίγον τι μακάβριο το βρίσκω βρε Χibalba το θέμα σου.The next top landmine model..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν παύει να είναι πρώτα ανθρώπινο, αυτό που ονομάζεις μακάβριο...7Άστριε μου!
   Να είσαι καλά.
   Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλό βράδυ.

   Διαγραφή
 2. Όταν γίνεται εμπόριο ΚΑΙ ο ανθρώπινος πόνος ΚΑΙ η προσδοκία της αποκατάστασης των πληγών ενός πολέμου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι το μεγαλείο μας...όλα στο σφυρί, ότι αναπνέει μπορεί και να "πουλιέται"!!!
   Καληνύχτα και καλή εβδομάδα Ευρυτάνα.

   Διαγραφή
 3. καλημέρα παιδιά Χριστίνα-Στράτο...χαθήκατε..
  Βλέπουμε καταπληκτικές αλλαγές στο blog
  Χριστίνα και είναι πολύ όμορφο..
  Η ανάρτηση σου είναι καταπληκτική!!!
  Και διαφωνώ.. με τον φίλο μου Στράτο!!!
  Για το "μακάβριο" Η συχωρεμένη Πριγκίπισσα
  Νταϊάνα .που παρακολουθούσα ανελλιπώς
  που ήταν Πρέσβειρα της UNESCO στον
  Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών είχε ασχοληθεί
  εντατικά τα τελευταία χρόνια πριν τον άδικο
  θάνατο της με το θέμα και έκανε μεγάλη
  προσπάθεια να πείσει τις κυβερνήσεις των
  κρατών που είχαν μακροχρόνιους πολέμους
  να χρηματοδοτήσουν τους ειδικούς για τον
  αφοπλισμό των... ναρκοπεδίων τους που
  κάθε χρόνο βρίσκουν το θάνατο ή τον ακρωτηριασμό
  εκατοντάδες ανύποπτοι άνθρωποι από τις νάρκες..
  Είναι μία πολύ σημαντική ανάρτηση ως θέμα
  και πρέπει να αναδειχθεί για να μάθουν οι
  άνθρωποι και ίσως κινητοποιηθούν ποιό
  μαζικά για να σταματήσει ο θάνατος χιλιάδων
  ανθρώπων παγκόσμιος που τραυματίζονται
  ή μένουν ανάπηροι για πάντα...
  Συγχαρητήρια Χριστίνα και εμείς έχουμε
  ευαισθησίες στο θέμα και θα το φιλοξενήσουμε
  στο blog μας για αφύπνιση ή και ευαισθητοποίηση
  των φίλων μας..
  Παύλος-Μαριέτα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα φίλοι μου, Παύλο και Μαριέτα. όντως είμαστε "χαμένοι" μέσα σε πολύ πιεσμένους χρόνους προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της ρημαδο-καθημερινότητας μας.
   Σε γνώση μου, ότι το θέμα που ανάρτησα θα "δυσαρεστούσε" κάποιους ανθρώπους που περνούσαν απ' το ιστολόγιο, θεωρώντας το μακάβριο, όπως ακριβώς και ο Στράτος...
   Αν και δεν γνωριζόμαστε πολύ καιρό, έχω αντιληφθεί από τις αναρτήσεις σας, ότι είστε ευαίσθητοι Άνθρωποι, μα κυρίως από τα πρόσωπά σας,που είναι επίσης πολύ σημαντικό!!!
   Να είστε καλά φίλοι μου και να περάσετε ένα όμορφο και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο.

   Διαγραφή