Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

THOR 2 -"O ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" ...υπήρχε πριν από το σύμπαν


ΘΩΡ
Ο ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΥΝΟΥ 
επέστρεψε...
Ο Υιός του Odin και της Jord(της θεάς την Γης).Ο Thor ήταν ο δυνατότερος στο Aesir,το κύριο όνομα της αρχηγικής φυλής των Σκανδιναβικών Θεών,που έζησαν στο Asgrad και που με τον Πατέρα Όλων Odin κυβερνούσαν τις ζωές των θνητών.


Γνωστός ως ο Θεός του κεραυνού ,διαμένει στο Bilskirnir,που βρίσκεται στην τοποθεσία Thrundheim (τόπος της δύναμης).
Παντρεύτηκε την χρυσομαλλούσα Sif , Θεά της γονιμότητας. 


Κράτησε και μια ερωμένη που ονομαζόταν Jarnsaxa(το σιδερένιο γιαταγάνι) με την οποία απέκτησε δύο γιους , τους Mangni και Modi και την κόρη του Thrud.

Ο Thor απεικονίζεται συνήθως σαν Μέγας και παντοδύναμος άντρας με κόκκινη γενειάδα ,που αγαπάει το φαγητό και το ποτό , ενώ τα μάτια του είναι λαμπερά .

Παρά την θηριώδη εμφάνισή του εμφανίζεται ως ο προστάτης και των Θεών αλλά και των ανθρώπων, ενάντια στις δυνάμεις του κακού. Στην δημοτικότητα ξεπέρασε ακόμα και τον πατέρα του Odin, διότι αντίθετα με αυτόν, ο Thor δεν απαιτούσε ανθρωποθυσίες. Στον Ναό του , στην Uppsala , φαίνεται μαζί με τον πατέρα του Odin , ενώ ο ίδιος κάθεται στα δεξιά του. Τον 11ο αιώνα ο Χριστιανός ιεραπόστολος ,Αδάμ της Βρέμης , εντοπίζοντας τον μεγάλο ναό των Θεών στην Uppsala (Σουηδία) ,έγραψε …” Ο Thor λένε πως προεδρεύει στον αέρα, κυβερνά τον κεραυνό και την αστραπή ,τους ανέμους και τη βροχή και αν πανούκλα και λιμός απειλήσει προστατεύει ,και τη καλοκαιρία και την καλλιέργεια προστατεύει. Μια σπονδή(από κρασί) χύνεται επάνω στο είδωλο του Thor. Ο ναός αντικαταστάθηκε από μια χριστιανική εκκλησία το 1080μ.Χ

Οι Σκανδιναβοί πίστευαν ότι κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας , ο Thor οδηγάει το άρμα του ,το οποίο σέρνουν δυο αιγόκεροι ο Tanngrisni και ο Tanngnost , και πως την ώρα της αστραπής ρίχνει το σφυρί του Mjollnir. Το Mjollnir(αυτό που συνθλίβει)φτιάχτηκε γι’αυτόν από τους νάνους Brok και Eitri ,οι οποίοι είχαν φτιάξει πολλά μαγικά αντικείμενα για τους Θεούς. Ο Thor φόραγε μια ζώνη (Megingjard) η οποία διπλασίαζε την ήδη αξιοσημείωτη δύναμή του.Ο μεγαλύτερος εχθρός του Thor είναι ο Jormugand (το ερπετό της Μέσης Γής). 
Την ημέρα του Ragnarok(Τελική αναμέτρηση των Θεών ) ο Thor θα σκοτώσει το ερπετό αλλά θα πεθάνει από το δηλητήριο του. Οι γιοί του είναι εκείνοι που θα κληρονομήσουν το “Σφυρί”. Το Ragnarok ονομάζεται επίσης και Gotterdammerung που σημαίνει το τέλος του κόσμου στην Σκανδιναβική μυθολογία.


Ο Thor ήταν πολύ γνωστός για την ταχύτητά του και το πάθος του. Αυτό το βλέπουμε στις μάχες με τους Γίγαντες (τους κύριους εχθρούς των Θεών). Θα συνθλίψει τα κεφάλια τους με το πανίσχυρο σφυρί του . Για να χειριστεί αυτό το όπλο ο Thor θα πρέπει να φορά την ζώνη της δύναμης και ένα ζευγάρι σιδερένια γάντια. Το σφυρί του Thor γυρίζει πάντα στο χέρι του μετά από μια ρίψη. Επίσης η ρίψη του σφυριού συμβολίζει την αστραπή.
Ο Thor ήταν ο πρώτος από τους Θεούς , που ο κοινός άνθρωπος θα επικαλούνταν για να εξασφαλίσει την γονιμότητα και λατρευόταν ευρέως. Φυλακτά σε σχήμα σφυριού (μια και αυτό ήταν το όπλο του Thor) φοριόταν γύρω από το λαιμό για προστασία , στα χρόνια του εκχριστιανισμού της Σκανδιναβίας. Υπάρχουν καλούπια από εκείνη την εποχή που περιέχουν μαζί και το σχήμα του σταυρού και του σφυριού δίπλα το ένα στο άλλο.


Το όνομά του έχει δοθεί σε πάρα πολλές τοποθεσίες και το άγαλμά του ήταν εκείνο που βρισκόταν στο κέντρο του μεγάλου Ναού της Uppsala . Έχει συνδεθεί από τους Ρουμάνους με τον πλανήτη Δία . Μια προγενέστερη έκδοση του Thor ήταν ο Donar από τους Γερμανούς .Οι Αγγλοσάξονες λάτρευαν επίσης τον Θεό του Κεραυνού που τον ονόμαζαν Thunor.


Ο Thor έζησε , όχι σαν μέρος κάποιας θρησκείας αλλά στο καθημερινό μας ημερολόγιο μιας και η ημέρα Thursday προήλθε από εκείνον. Thursday=Thor’s Day.

http://okloios.blogspot.gr


Και φυσικά η  Thursday=Thor'sDay, είναι η ημέρα της πρώτης προβολής της ταινίας (που για άγνωστο λόγο μεταφέρθηκε ημερολογιακά, από της 8/11 στις 21/11). 
4 σχόλια:

 1. Για να σου πω την αλήθεια Χριστίνα μου καθώς διάβαζα όλα τα παραπάνω βρήκα πολλές ομοιότητες με την Ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα με τον Δία.
  Κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα που μας αναφέρεις παρατηρώ πως τα δανείστηκε και ο Τόλκιν για να γράψει τον άρχοντα των δαχτυλιδιών(νάνοι,μέση Γη,ονομασίες).
  ¨Οσο για τη ταινία περιμένω πως και πως να τη δω σε 3D.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 7Άστριέ μου, εννοείται, πως ο σκανδιναβός θεός Θωρ είναι ο (δικός μας) Ζευς.Και φυσικά η Πέμπτη "η ημέρα του κεραυνού"(Jeudi) ...είναι η ημέρα του Διός!!!

   ΠΕΜΠΤΗ
   λατ. dies Jovis «ημέρα του Δία».
   λατινογενείς γλώσσες: γαλλ. jeudi, ισπ. jueves, ιταλ. giovedì, ρουμ. joui.
   γερμανικές γλώσσες (στις οποίες ο Ζευς ταυτίστηκε με τον σκανδιναβικό θεό του κεραυνού, που ήταν γνωστός ως Thor ή Þor): παλ. σκανδ. þōrsdagr «ημέρα του κεραυνού» (> σουηδ. torsdag, δαν. torsdag), παλ. άνω γερμ. donarestag (> γερμ. Donnerstag, ολλ. dondersdag), παλ. αγγλ. þunersdæg (> αγγλ. Thursday).
   Σαφώς και η "μυθολογία" διαφόρων λαών, είναι η έμπνευση συγγραφέων, όπως του Τόλκιν.
   Να εύχεσαι μόνο η μεσόγειος να μην είναι η Μέση Γη κι εμείς τα χόμπιτ...!!!
   Φιλιά, καλή προβολή και όμορφο ξημέρωμα να έχουμε.

   Διαγραφή
 2. Μπράβο, μπράβο και... μπράβο αγαπημένη μου φίλη... μα, τι ωραία πράγματα είναι αυτά... δεν είναι τυχαίο το λοιπόν που ο Θορ ήταν ο αγαπημένος μου από τα κόμικς της Μάρβελ... το είχα ψυλλιαστεί το θέμα από πιτσιρικάς...
  να'σαι καλά... τις χαίρομαι τις αναρτήσεις σου... την ευχή μου να έχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι και δικός μου αγαπημένος, μετά φυσικά από ... http://4.bp.blogspot.com/_npTQ9hjjpQ0/TEbvF96oJTI/AAAAAAAACaA/wwOewDBcSiY/s320/Manina_0002.jpg
   Ευχαριστώ σε, Δον - Νημερτή μου...με τις ευλογίες (ευχές) σου λοιπόν θα πάω να δω την ταινία!
   Καλό Σαββατόβραδο να έχεις καλέ μου φίλε.

   Υ.Γ. Όποιος πάει πρώτος οφείλει να σχολιάσει τις εντυπώσεις του.

   Διαγραφή