Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΟΟΥΝΧΕΤΖ (Stonehenge) & ΚΑΡΑΧΟΥΝΤΖ (Karahunj) - Οι μύθοι του "Κύκλου των Γιγάντων"


Καθώς πλησιάζει η 21 πρώτη του Δεκέμβρη, όπου αστρονομικά ξεκινάει το χειμερινό ηλιοστάσιο (η αναφορά μου εδώ:"Γιορτάζοντας τους αέναους κύκλους της Φύσης") σκέφτηκα να αναφερθώ και στην ιστορία ή μάλλον τον μύθο, του Stonehenge 
( κρεμώμενη πέτρα), που είναι αναμφισβήτητα το διασημότερο νεολιθικό μνημείο  στον πλανήτη.
Οι πέτρες του Στόουνχετζ που είναι ευθυγραμμισμένες στην ισημερία, έχουν δώσει λαβή για την ερμηνεία της περιοχής σαν “αρχαίο αστεροσκοπείο” αν και  αυτή την άποψη, αμφισβητούν πολλοί. Ωστόσο υπάρχει και μία αναφορά ότι τους ογκόλιθους τους µετέφερε από την Ιρλανδία, ο µάγος Μέρλιν,  κάνοντάς τους να «χορεύουν πάνω από τη θάλασσα».
Ο πρώτος επιστήμονας που αντιλήφθηκε την λειτουργία του ήταν ο Τζον Σμίθ ο οποίος ανέλυσε τη σημασία του σ’ ένα ημερολόγιο του 1771, βασισμένος σε κάποιες στοιχειώδεις αστρονομικές παρατηρήσεις, όπως ότι κατά το θερινό ηλιοστάσιο, οι ακτίνες του Ήλιου περνούν ανάμεσα από τους δύο τρίλιθους στην άκρη του εσωτερικού πετάλου.


Ο αστρονόμος Φρέντ Χόιλ ( 1915 – 2001 ) ανακάλυψε ότι η όλη κατασκευή έγινε σαν "όργανο πρόβλεψης των εκλείψεων". Μολονότι πολλά από τα μυστήρια του Στόουνχετζ, δεν έχουν διαλευκανθεί, γνωρίζουμε ότι χρησίμευε στον καθορισμό του ημερολογίου, του εορτολογίου και των τελετουργιών της ιδιαίτερης θρησκείας του “πολιτισμού των μεγαλίθων”.
Αυτός ο πολιτισμός εκτείνεται από την Εγγύς Ανατολή έως τη Μεσόγειο κι από την Ισπανία έως τη Βόρεια Ευρώπη. Περίπου της ίδιας εποχής με τις πυραμίδες της Αιγύπτου, το Στόουνχετζ – το πιο ολοκληρωμένο από αυτά τα μνημεία – θυμίζει την κίνηση των άστρων.


Το Stonehenge θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα μεγαλιθικά μνημεία στον κόσμο. Οι λόγοι για τους οποίους κατασκευάστηκε είναι άγνωστοι, αν και οι υποθέσεις που υπάρχουν είναι πολλές. 


Βρίσκεται τοποθετημένο στην πεδιάδα Salisbury τρία χιλιόμετρα από την πόλη Wiltshire στην νοτιοδυτική Αγγλία.

Η κατασκευή του χωρίστηκε σε τρία μέρη και χρειάστηκαν συνολικά 25 γενιές για να ολοκληρωθεί. Η πρώτη φάση της κατασκευής του έγινε την περίοδο 2950-2900 π.Χ. όπου δημιουργήθηκε ο κύκλος της κατασκευής, διαμέτρου 100 μέτρων και τοποθετήθηκαν ξύλα σε 56 τρύπες που δημιουργήθηκαν γύρω από την περιφέρεια του κύκλου.


 Η δεύτερη φάση κάλυψε την περίοδο 2900-2400 π.Χ. όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες και δημιουργήθηκε και το κέντρο του μνημείου με την τοποθέτηση ξύλων. Τέλος στην Τρίτη φάση που διήρκησε μεταξύ 2550-1600 τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιπες πέτρες και πήρε την σημερινή του μορφή. Πάντως η χρήση του ανακαταλήφθηκε γύρω στο 1400 π.Χ.

Ξανά χρησιμοποιήθηκε στο μεσαίωνα για ιεροτελεστίες των δρυϊδων και μετέπειτα στις μέρες για διάφορα ετήσια φεστιβάλ Pop/rock και για τουριστικούς λόγους. Τέλος απαγορεύτηκε η προσέλευση του κοινού από το 1978 και μετά λόγω καταστροφής του μνημείου. Παρατηρήθηκε πτώση και καταστροφή των πετρών μέχρι και γκράφιτι πάνω σε αυτές. Οι μόνοι πλέον που έχουν πρόσβαση είναι οι δρυΐδες και αυτοί μόνο για συγκεκριμένες μέρες το χρόνο. Ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκαν οι πέτρες και τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους, προβληματίσει ακόμα τους επιστήμονες.


Υπάρχουν συνολικά περίπου 60 πέτρες όπου η μεγαλύτερη από αυτές έχει ύψος 7 μέτρα πάνω από τη γη και 2,4 θαμμένα στο έδαφος. Το βάρος τους φτάνει και μέχρι 45 τόνους και η κοντινότερη πηγή βρισκόταν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Μερικοί υποστηρίζουν ότι σύρανε τις πέτρες πάνω σε κυλινδρικά ξύλα μέχρι ενός σημείου μετά τα μετέφεραν μέσω ποταμού και ύστερα πάλι τις σύρανε. Στη συνέχεια για να τοποθετηθεί κάθε πέτρα στην θέση της χρειάζονταν περίπου 600 άντρες και καλός συγχρονισμός. Τέλος αυτό το εγχείρημα έγινε σε μία πολύ μεγάλη χρονική περίοδο. Πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα που πήραν μέρος στην κατασκευή του εναλλάσσονταν, κάτι που δυσκόλευε ακόμα πιο πολύ την οργάνωση της όλης επιχείρησης. Οι επιστήμονες πέρα από τις εικασίες δεν έχουν κάτι χειροπιαστό στο οποίο να μπορούν να βασιστούν και να κατανοήσουν πως δημιουργήθηκε όλο αυτό το οικοδόμημα.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι μύθοι που διασώζονται στις μέρες μας γύρω από την δημιουργία του Stonehenge. Ο κυριότερος μύθος λέει ότι ο βασιλιάς των Βρετανών Aurelius(πατέρας του βασιλιά Αρθούρου) ήθελε να φτιάξει ένα μνημείο στην τοποθεσία που είχαν θαφτεί 300 ευγενείς που είχαν σφαγιαστεί από Σάξονες στρατιώτες. Τότε ο βασιλιάς συμβουλεύτηκε το μάγο Μέρλιν που θα μπορούσε να βρει ένα τέτοιο μνημείο, και ο μάγος του απάντησε ότι υπάρχει ένα βουνό στην Ιρλανδία όπου υπάρχει ένας κύκλος από γιγάντιες πέτρες που λέγονταν (Ο Κύκλος των Γιγάντων), γιατί πιστεύεται ότι τις είχαν μεταφέρει από την Αφρική γίγαντες.Αυτές οι πέτρες λέγεται ότι είχαν την ικανότητα να γιατρεύουν. Ο βασιλιάς προσπάθησε να μεταφέρει τις πέτρες χωρίς επιτυχία, οπότε ο μάγος Μέρλιν χρησιμοποιώντας την μαγεία του της μετέφερε πετώντας και τις τοποθέτησε στην πεδιάδα Salisbury.
Το βέβαιο είναι ότι το σημείο,  χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο για τη θέση του ήλιου, γιαυτό άλλωστε κάθε χρόνο συγκεντρώνεται πλήθος ανθρώπων στο Stonehenge  για να υποδεχθούν με γιορτές (τελετές) τα ηλιοστάσια αλλά και τις ισημερίες.


Karahunj (ΚΑΡΑΧΟΥΝΤΖ )
Το Stonehenge της Αρμενίας


Καθώς αναζητούσα  πληροφορίες όμως  για το  Stonehenge, ανακάλυψα  ακόμη μία  εξίσου "μυστήρια" τοποθεσία στην Αρμενία, το Karahunj (Κάραχουντζ),με ιδιαίτερα

  
 περίεργα ευρήματα λιθογραφιών, αλλά και εικασίες ιστορικών, που  οδηγούν στην άποψη, ότι μπορεί το μνημείο, να ήταν ακόμη ένα μεγαλιθικό "αστρονομικό παρατηρητήριο".


Πληροφορίες - Πηγές
vitaraclub.gr
aces.gr
youtube.com

15 σχόλια:

 1. Πολύ ωραία δημοσίευση xibalba και το βίντεο άκρως ενδιαφέρον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είδες 7Άστριε μου, το πάνε από 'δω, το πάνε από 'κει, πάλι στα UFA καταλήγουμε με αυτά τα μνημεία...Λες να χουνε δίκιο;;;
   Να έχεις υγεία και να είσαι πολύχρονος!!!
   Πολλά φιλιά για καληνύχτα.

   Διαγραφή
 2. Υπέροχη ανάρτηση και ωραίο φόντο σελίδας! Γενικώς, πολύ μου αρέσει το μπλογκ σου! Καλή σου μέρα και καλό Σουκου! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες Πετρωτή μου φίλη!
   Σε ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα σου λόγια!
   Να είσαι καλά και να περάσεις κι εσύ όμορφα το Σαββατόβραδο.

   Υ.Γ.Και φυσικά θα τα λέμε...

   Διαγραφή
 3. Αληθεια, το κατοπτρο τι ειδωλο δειχνει...;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς όρισες Άγνωστε!Υποθέτω, ανακλά τις ακτίνες Φωτός!
   Αυτές οι ακτίνες, εύχομαι κι εγώ τις μέρες που έρχονται να αγγίξουν όλες τις "Ψυχές", οδηγώντας τες στον Ανώτερο σκοπό της Ύπαρξής τους...την αγάπη.
   Να είσαι καλά σε ευχαριστώ για το σχόλιο
   Κι επειδή αποφάσισα μαζί με την ευχή να προσφέρω και μια όμορφη μελωδία σε κάθε αναγνώστη, θα είσαι ο πρώτος τυχερός (αν και Άγνωστος) https://www.youtube.com/watch?v=LQougIu5X60#t=209
   για να έχεις όμορφα Χριστούγεννα!


   Διαγραφή
 4. Καλημέρα! Πέρασα από το e-σπίτι σου για να αφήσω ευχές για ανθρώπινες γιορτές με υγεία και αγάπη.
  Η ανάρτησή σου ενδιαφέρουσα. Όσο περνά ο καιρός και δεν υπάρχει αποδεκτή από όλους εξήγηση για αυτά τα ανθρώπινα(;) κατασκευάσματα τόσο το ενδιαφέρον θα μένει αμείωτο.
  Καλά Χριστούγεννα για όλους. Ας μη μείνει κανείς μόνος αυτές τις γιορτές, και ας φέρουν ελπίδα και χαμόγελα σε όλους.
  Να περάσεις όμορφα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήλθες φίλη μου Άννα και χρόνια σου πολλά για την ονομαστική σου εορτή!
   Το βέβαιο είναι ότι ο άνθρωπος πάντα ένιωθε την ανάγκη (ίσως και από φόβο κάποιες φορές, στα φυσικά φαινόμενα) να υμνεί την φύση με διάφορους τρόπους ή και για να δείξει τον σεβασμό του προς αυτήν.
   Ίσως να μην χρειαζόταν και τόσος ντόρος γύρω από αυτά τα μνημεία, που είναι γιγάντια μενίρ απλώς, ο λόγος που αναφέρθηκα είναι ότι εκεί σήμερα γίνονται οι τελετές των ηλιοστασίων που είναι αστρονομικά φαινόμενα και συμβαίνουν αέναα.
   Το σημείο της γης που θα ήθελα να υποδεχθώ την μεγαλύτερη νύχτα και την μεγαλύτερη ημέρα, (στα ηλιοστάσια) φίλη μου, είναι εδώ η Ταορμίνα με την Αίτνα απέναντι... http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/480283_357108051054943_851702784_n.jpg
   Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τις ευχές σου.
   Να είσαι καλά και να περάσεις ζεστά Χριστούγεννα με όσους επιθυμείς κι αγαπάς!!! https://www.youtube.com/watch?v=zC0vwJbFtGE

   Διαγραφή
 5. για μια ακόμη φορά εντυπωσίασες! εύγε φίλη μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Νημερτή μου για τον καλό σου λόγο!
   Να είσαι καλά και να περάσεις όμορφα Χριστούγεννα φίλε μου (που κάτι μου λέει ότι θα έρθουν και φέτος)!!!
   https://www.youtube.com/watch?v=PnFdj1mogG4

   Διαγραφή
 6. Αφήνοντας το σχόλιό μου, τραβά την προσοχή μου και με τραβά προς το κέντρο του, το γεωμετρικό σου γράφημα. Με αυτές τις αποσπάσεις, αδυνατώ να συγκεντρωθώ στην ουσία της ανάρτησης. όχι ότι με χαλάει. Ίσα - ίσα. Ένα ταξίδι προς το μέσα μου είναι αυτή η εικόνα. Το γιγάντιο αυτό δημιούργημα, αν δεν το δω από κοντά και δεν νιώσω την ενέργεια που εκλύει δεν θα ησυχάσω. Την καλημέρα μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν μπορεί μία εικόνα του μορφοκλασματικού (fractals) κόσμου (σε φόντο), να σε οδηγήσει στα Άδυτα της Ψυχής, είναι ικανοποίηση για μένα, ακόμη κι αν "ξεστρατίζεις" απ' την ουσία του θέματος!!!
   Για το Stonehenge, σου εύχομαι να γίνει όπως ακριβώς εσύ επιθυμείς, η γνωριμία σας Ευάγγελε.
   Εγώ θα σου αφιερώσω ένα μουσικό κομμάτι για "το ταξίδι σου" https://www.youtube.com/watch?v=H7BRpmbfPk0.
   Καλά Χριστούγεννα να περάσεις.
   Καλό σου βράδυ

   Διαγραφή
  2. Πολύ ωραιο αρθρο ! Κωστας

   Διαγραφή
  3. Χαίρε Κώστα, σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
   Να είσαι καλά φίλε μου.
   Καλό σου ξημέρωμα.

   Διαγραφή
 7. http://www.pentapostagma.gr/2014/04/%CF%84%CE%BF-stonehenge-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-hoax-%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF.html#.U9zUjuN_uSp

  ΑπάντησηΔιαγραφή