Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Mystagogea- Η μύηση στο Αρκαδικό ιδεώδες

Μυσταγωγία, μία λέξη ιδιαίτερα δονητική, για τον εγκέφαλο μου, είναι ο τίτλος ενός ντοκιμαντέρ, για την μυστική γη των θαυμάτων, την Αρκαδία.


Από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.traveltripolis.gr αλλά και στο ντοκιμαντέρ, για τον τόπο καταγωγής μου, την Αρκαδία, η αίσθηση που μένει, είναι ότι σε αυτή τη μαγική γη, μυείσαι μόνο βιώνοντας την...Αρκαδικό ιδεώδες – ένα μυστικό διατρέχει τους αιώνες
Αρκαδικό ιδεώδες – ένα μυστικό διατρέχει τους αιώνες


Στο Παρίσι και στην Ανζέρ, στη Βενετία και τη Λισσαβόνα και στην Ισπανική Καρθαγένη υπάρχουν κάτι παμπάλαια καπηλειά. Βρίσκονται σε δρόμους στενούς, καμιά φορά σε αδιέξοδα, αθέατα από τους πολλούς. Με όμορφη ατμόσφαιρα, με μια γοητεία στον αέρα. Συνήθως έχουν να καυχώνται οι ιδιοκτήτες τους πως ήταν μέρη συνάντησης ποιητών και ζωγράφων και ίσως ακόμα και αλχημιστών. Και λένε αλήθεια. Σε αυτές τις μυστικές σάλες μαζεύονταν άλλοτε – και τώρα όμως, και τώρα- οι αναζητητές του πνεύματος. Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα μυσταγωγικά εντευκτήρια, που μπορεί να τα βρει κανείς σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη; Η επιγραφή στην είσοδο. Γράφει πάντα ARCADIA.Η Αρκαδία είναι ένα πραγματικό φαινόμενο. Καμία άλλη γη δεν έχει αφήσει το εκτύπωμά της τόσο βαθιά στην ιστορία όσο η Αρκαδία. Το γιατί είναι δύσκολο να απαντηθεί ολότελα. Συνήθως χωρίς καμιά δυσκολία το απαντάει αυτός που φτάνει στην Αρκαδία, και πια δεν χρειάζεται πολλά λόγια, ίσως δεν χρειάζεται καθόλου λόγια τελικά.


Ποιητές σαν το Βιργίλιο και τον Γκαίτε και ζωγράφοι σαν τον Πουσέν και τους Προραφαηλίτες, έχουν καταπιαστεί με την Αρκαδία. Κάθε μουσουργός που σέβεται τον εαυτό του έχει γράψει ένα έργο εμπνευσμένο από την Αρκαδία. Οι περιηγητές δεν μπορούσαν να λάβουν αυτόν τον τίτλο, αυτήν την ιδιότητα, αν δεν εξερευνούσαν την Αρκαδία. Βασιλείς όπως οι Καρλομάγνοι και πάπες και πριγκίπισσες θέλησαν να γενεαλογηθούν Αρκάδες. Άνθρωποι όπως ο Μπάυρον και ο Θερβάντες θυσίασαν τη ζωή τους ή την υγεία τους στην επανάσταση, φλογωμένοι από ένα και μόνο πάθος: το αρκαδικό ιδεώδες.


Τι είναι αρκαδικό ιδεώδες; Στην πιο πάνδημη μορφή του είναι μια αναπόληση της αθώας ζωής, του ποιμενικού παραδείσου. Είναι μια νοσταλγία για τις αγνές αξίες της φυσικής ζωής, για την παράδοση άνευ όρων στον κύκλιο χορό του χρόνου. Είναι ένας φόρος τιμής στο αρκαδικό μέτρο που δεν επιτρέπει στα ανθρώπινα να επιβληθούν στη φύση. Για τους αναζητητές που έχουν κάποια κλειδιά, το αρκαδικό ιδεώδες είναι ένας κόσμος Δύναμης και Γνώσης.

Συνάξεις οδοιπόρων στο Μονοπάτι του Παυσανία

Στην Αρκαδία η ζωή είναι μια πολύ παλιά ιστορία. Οι μύθοι επιμένουν πως εδώ γεννήθηκε η ζωή. Οι Ρωμαίοι για να εκφράσουν τον θαυμασμό τους την είπαν Arca Deorum, Κιβωτό του Θεού. Η αναγέννηση κωδικοποίησε το αρκαδικό μυστικό στην αινιγματική φράση ET IN ARCADIA EGO – Ήμουν Κι Εγώ Στην Αρκαδία. Η μυστική παράδοση πήρε αυτήν τη φράση, την αναγραμμάτισε και την έκανε ακόμα πιο αινιγματική: I TENGO ARCANA DEI. Πράγματι, είναι απόλυτος αναγραμματισμός. Και σημαίνει, αν είναι δυνατόν: Κρατώ Τα Μυστικά Του Θεού.Σε όλους τους αιώνες έφτασαν εδώ από πολύ, πολύ μακριά, φωτισμένοι άνθρωποι για να κατανοήσουν αυτά τα μυστικά του Θεού. Για να βαπτιστούν μέσα στο αρκαδικό ιδεώδες. Θέλησαν να βρεθούν εδώ για να καταλάβουν το νόημα της ζωής έτσι όπως το ερμηνεύει η Αρκαδία. Ήρθαν να μπουν μέσα σε αυτό το ρεύμα της δύναμης που κάνει την Αρκαδία έναν τόπο πέρα από τους τόπους, μια γη πέρα από τη γη. Η Αρκαδία, όπως όλα τα θαύματα, δεν εξηγείται. Βιώνεται.Πηγές:http://www.traveltripolis.gr
       Youtube

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013

Φθινοπωρινή Ισημερία - Όταν ο μισός πλανήτης διέρχεται ...το "κατώφλι του χειμώνα"Φθινόπωρο Την Κυριακή 22/9 καλωσορίζουμε το φθινόπωρο μιας και το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε τη φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος θα βρεθεί στην τομή εκλειπτικής και ουράνιου ισημερινού.


Όπως προκύπτει και από το όνομα, η ημέρα και η νύχτα θα έχουν ίση διάρκεια στην ισημερία ή... σχεδόν ίση.


Οι υπολογισμοί αναφέρονται στο κέντρο του ήλιου οπότε αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ο ουρανός θα έχει φωτιστεί πριν το κέντρο του ήλιου ανατείλει, η διάρκεια της ημέρας θα είναι λίγο μεγαλύτερη για μερικές ημέρες ακόμα πριν υποχωρήσει οριστικά για τον επερχόμενο χειμώνα.
Η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.ΠηγήΤετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

Salvator Dali (Destino)...οι ακόλουθοι της Μοίρας

Επιστροφή
Μετά από μια κάπως, απρόσμενα μεγάλη απουσία από το "ψηφιακό δωμάτιο" (όπως μου αρέσει να αποκαλώ το blog), απαλλαγμένη όμως, από τις αφόρητες έγνοιες, (ενός δύσκολου για όλους χειμώνα), να συλλέγω άφθονη βιταμίνη D , με την ευγενική χορηγία του ευεργέτη ήλιου και φυσικά απολαμβάνοντας, μοναδικά το διάβασμα.Έτσι κύλησαν οι μέρες της θερινής ξεκούρασης, και απόλυτα κατανυκτικής "διαδικτυακής νηστείας"!!!
Φορτωμένη με υλικό,(και με ένα επιπλέον ημερολογιακό έτος, την πρώτη ημέρα του φθινόπωρου)  για την θεματολογία, του blog, επέλεξα μία δική μου, αναδημοσίευση που μπορεί να συνδέσει εξαιρετικά τα όσα θα ακολουθήσουν...
Εύχομαι σε όλους ομαλή προσαρμογή, σε ένα κατά πολύ "θερμότερο" (κι από καλοκαίρι) σε παγκόσμια γεγονότα,   Φθινόπωρο. Salvator Dali
DESTINO:Μία παραγωγή που ξεκίνησε το 1945, όταν ο διάσημος Ισπανός σουρεαλιστής  Salvator Dali  και ο  Walt Disney συνεργάστηκαν μεταξύ τους, με υπεύθυνο  γι'αυτήν τον Jonh Hench.
Στην ταινία οι χαρακτήρες αγωνίζονται ενάντια στο χρόνο, το γιγάντιο ρολόι του Δία και την πέτρινη όψη του, που καθόριζε τη Μοίρα όλων των ανθρώπων.


Ο  Dali και ο Hench δημιούργησαν, μια τεχνική animation, την κινηματογραφική ισοδυναμικότητα, διαμέσου της παρανοϊκής κρίσης του Dali.Μια μέθοδος εμπνευσμένη απ' τον Φρόυντ, στο υποσυνείδητο, με τις διπλές κρυφές εικόνες.Η πλοκή της ταινίας, έχει περιγραφεί από τον Dali ως "μια μαγική εμφάνιση του προβλήματος της ζωής μέσα στο λαβύρινθο του Χρόνου".
Για το Walt Disney, δεν ήταν παρά μια απλή ιστορία, μίας νεαρής κοπέλας για την αναζήτησή της αληθινής αγάπης.
Αχ, έρωτα!Να μπορούσαμε , εγώ κι εσύ, να συνωμοτήσουμε με τη Μοίρα, ν 'αρπάζαμε αυτό το θλιβερό Σχέδιο των Πραγμάτων, να το κάναμε κομμάτια και μετά, να το ξαναφτιάχναμε όπως το θέλουν οι καρδιές!
'Εντγουωρντ Φιτζέραλντ

Ένιωσες ποτέ παγιδευμένος στο πεπρωμένο;Να παλεύεις με τα κύματα της μοίρας σου;Να γελιέσαι, ότι τ' ορίζεις, εδώ, στο παρόν;Ο Paulo Coelho είπε πως "είμαστε όλοι κύριοι της μοίρας μας". Εμείς διαμορφώνουμε τη μοίρα μας, όταν γινόμαστε αυτό που κάνουμε.

Άραγε, θα μπορούσαμε να "επηρεάσουμε" το Πεπρωμένο μας, μέσα στο χωροχρόνο; 
Επεμβαίνοντας ίσως, στων άλλων...;
Ή μήπως, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν "τυχαία" γεγονότα, σ' ένα τέλεια συγχρονισμένο σύμπαν! Άλλωστε, "η μοίρα μας, είναι η θέληση μας, η δε θέληση μας η φύση" Ντισραέλι  κι η φύση είναι μέρος του όλου, όπως ακριβώς κι εμείς...

Κι έτσι..."δεν ωφελεί σε τίποτε, το να φιλονικείς με το αναπόφευκτο.Το μόνο δυνατό επιχείρημα, που μπορείς να φέρεις σ ένα δυνατό άνεμο, είναι να φορέσεις το παλτό σου" 
Τζεημς Ράσσελ Λάουελ

Ένα υπέροχο μουσικό κομμάτι για να την έναρξη αυτής της μαγευτικής εποχής...