Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Asturias (Leyenda) Ένας "θρύλος" που χορεύεται από "φλεγόμενα πόδια"


Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ετυμολογία του flamenco.Μία από αυτές είναι πως,η λέξη φλαμένκο μεταφράζεται ως «φλογερό» (ρίζα είναι η λατινική λέξη flamma που σημαίνει φλόγα).Και άλλη πως η λέξη στα ισπανικά σημαίνει "φλαμανδός". Σύμφωνα με μια άποψη, αναφερόταν στους στρατιώτες της φλαμανδικής φρουράς του Κάρολου του 5ου, και κατ' επέκταση έφτασε να σημαίνει τον λεβέντη, αυτόν με το έντονο ταμπεραμέντο

.

Το Φλαμένκο (ισπ. Flamenco) είναι ένας ισπανικός όρος που αφορά ένα είδος μουσικής και χορού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά τον 19ο αιώνα.

Το φλαμένκο ενσωματώνει μια σύνθετη μουσική και πολιτισμική παράδοση. Προήλθε αρχικά από την περιφέρεια της Ανδαλουσίας, όπου αναπτύχθηκε σαν ξεχωριστή υποκουλτούρα με κέντρα τη Σεβίλλη, το Κάδιξ και τη Μάλαγα, στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε χαρακτηριστικό κομμάτι του πολιτισμού ολόκληρης της Ισπανίας, ενσωματώνοντας και μετασχηματίζοντας λαϊκά μουσικά στοιχεία σε διαφοροποιημένες μουσικές φόρμες και από άλλες περιφέρειες, όπως η Μούρθια κι η Εξτρεμαδούρα.

Είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Χαρακτηριστικό μουσικό όργανο είναι η κιθάρα φλαμένκο.

Το 2010 η ΟΥΝΕΣΚΟ συμπεριέλαβε το φλαμένκο στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ύστερα από σχετική αίτηση της Ισπανίας.Ο ίδιος   όμως χορός, χορεύεται και από "φλεγόμενα χέρια"...στην ταστιέρα μιας κιθάρας http://acg-musik.com/


 Και η καθιερωμένη, διαφορετική εκτέλεση  ακόμη πιο Rock VersionΚαλή  εβδομάδα σε όλους
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΠΗΓΕΣ
www.wikipedia.org
www.youtube.com

4 σχόλια:

 1. μπραβο τέλεια ανάρτηση !!!!!συγχαρητήρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλώς όρισες φίλε μου.
  Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.Εύχομαι, όσο μου άρεσαν και οι δικές σου αναρτήσεις, από έναν μικρό περίπατο που έκανα, στο όμορφο ιστολόγιό σου.
  Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου!
  Να έχεις όμορφες διαδικτυακές διαδρομές.
  Καλό σου ξημέρωμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καταπληκτική η ανάρτηση για το φλαμένκο Χριστινάκι μου με φανταστικές φωτογραφίες! με εντυπωσίασαν τα videakia και ειδικά το τελευταίο με rock version..τα φλεγόμενα χέρια όλο πάθος συναρπάζουν!!!!φιλάκια πολλά φίλη μου γλυκιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Χαίρομαι Κate μου, που το απόλαυσες όσο κι εγώ!!!
  Να περνάς όμορφα και ξένοιαστα καλή μου φίλη.
  Πολλά φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή